Zatímco na Slovensko se bez omezení může z Čech cestovat od čtvrtka a Rakouska od pátečního poledne, tak polské hraniční přechody zůstávají stále uzavřené. Polsko si totiž stále zachovává zvláštní režim. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka zatím polská vláda neuvedla ani orientační termín, kdy s otevřením hranic počítá.

Nehodu u Černožic nepřežili tři lidé
Černožice se stávají smrtícím peklem. Za necelý rok tam v autě našlo smrt 7 lidí

„Zatím je v plánu, že by se hranice z Polska mohly bez omezení na naší straně otevřít 15. června. Do té doby chceme s polskou stranou dál jednat o dalším postupu i z jejich strany,“ uvedl ministr s tím, že doposud mají občané Polska umožněn vstup na území České republiky jen v případě, pokud mají negativní test na covid-19 či sem jedou na výjimku v podobě obchodního jednání.

Polská strana však zatím vyžaduje, aby všichni, kdo překročí hranice, podstoupili čtrnáctidenní karanténu. Podobně je na tom i Německo. „Češi se mohou z Německa od pátečního poledne vracet bez povinnosti testu na koronavirus. Na německé straně ale dále trvají stávající omezení,“ uvedl ministr Petříček.