V několika desítkách stánků si lidé mohli koupit například ovčí a kozí sýry, jehněčí klobásy, uzené speciality ze zvěřiny či čerstvý med. Kováři a jiní řemeslníci předvedli své umění a výrobky.

Nechyběly ručně vyrobené šperky

Nejen pochutinami je živ člověk, proto byly připraveny také stánky s ručně vyráběnými šperky a oděvními součástkami.

Nechyběla ani osvětová stanoviště, kde si každý mohl prohlédnout například budky pro ptáky či útočiště pro různorodý hmyz.

Hlavní roli ovčáckých slavností ale sehrály ovce a kozy. Velmi zajímavé byly ukázky práce ovčáckého psa nebo strojního stříhání ovcí a ručního zpracování vlny.

V tvořivých dílnách si mohly hlavně děti zhotovit předměty s přírodní tématikou.

V tee pee skauti ukázali, jak žijí

V těsném sousedství Žernovské lávky vyrostlo nefalšované indiánské tee pee, v němž předvedli českoskaličtí junáci ukázky skautského a indiánského života v přírodě a vědomostní hry o přírodě.

Ratibořické ovčácké slavnosti připravili zástupci Centra rozvoje Česká Skalice, Královéhradeckého sdružení svazu chovatelů ovcí a koz, Správy NKP státního zámku Ratibořice, Střediska volného času Bájo, Centra maminek Bublinka, Společnostu pro záchranu Babiččina údolí, Junáka svazu skautů a skautek ČR, střediska Jiřího Šimáně Česká Skalice a Správy CHKO Broumovsko.

Finančně aktivitu podpořily Královéhradecký kraj, Město Česká Skalice a Celostátní síť pro venkov.

Ovčácké slavnosti jsou součástí projektu „Dary a bohatství našeho regionu aneb Co je naše, je dobré", který realizuje občanské sdružení Centrum rozvoje Česká Skalice.

Jan Holý