Chystá se nejen oprava domu u hlavního parkoviště, který bude sloužit k bydlení pro stálé zaměstnance správy zámku, ale především obnova historického mlýnského náhonu, který před čtyřmi roky poničila velká voda. Většina prací se uskuteční za provozu, ale určitá omezení se dotknou i návštěvníků.

V těchto dnech začaly přípravné práce. „Nejdřív se bude muset vypustit náhon, který se poté bude asi po dvanácti letech čistit, a začnou se opravovat i dřevěné části. Práce na sebe budou plynule navazovat," popisuje Jiří Svoboda z Národního památkového ústavu a zdůrazňuje: „Hlavní perlou celé opravy je obnova vantroků, což znamená přívod vody na vodní mlýnská kola. Z hlediska památkové péče to bude velký přínos a pro návštěvníky bude snad zajímavé obnovu sledovat. Po mnoha letech vantroky, které už byly nefunkční a v havarijním stavu, znovu bude proudit voda," těší se Jiří Svoboda. Součástí projektu bude i výměna čtyř mostků přes náhon či oprava stavidel.

Kastelán ratibořického zámku Ivan Češka potvrdil, že tyto práce by se měly vyšplhat k osmi milionům korun.

Vysvětlil také, že při čištění vodního koryta bude brán ohled na zdejší vodní živočichy, jako jsou například škeble rybničné, střevle potoční a další druhy ryb, mlže či raky, kteří budou přemístěni do jiných míst a po dokončení prací vráceni zpátky.

ČTYŘI MOSTKY A ŠEST STAVIDEL

„Po vyčištění koryta dojde k celkové výměně a zhotovení všech čtyř mostků vedoucích přes náhon a bude obnoveno nebo celkově rekonstruováno všech šest stavidel v celé délce náhonu. Spolu s tím dojde k obnově kamenných opěrných zdí v úsecích koryta, které byly spolu se stavidly v roce 2013 poškozené velkou vodou," popisuje Ivan Češka.

Také on vyzdvihuje, že pomyslným vrcholem díla bude založení a zhotovení zcela nových dřevěných vantroků včetně nátokových stavidel jak pro mlýn, tak i pro mandl. Bude plně obnovena funkčnost tří vodních kol jednoho zcela nového a jednoho repasovaného pro Rudrův mlýn. Celkově repasované bude i vodní kolo mandlu.

BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ A OMEZENÍ

Správa zámku žádá návštěvníky Babiččina údolí, aby dbali bezpečnostních opatření a respektovali případná omezení.

„K rozsáhlejšímu omezení pohybu veřejnosti po údolí by mělo dojít v průběhu března, tedy ještě před oficiálním zahájením návštěvnické sezony. Kvůli nákladní dopravě bude na zhruba deset dnů uzavřený přístup v úseku Panský hostinec Rudrův mlýn Viktorčin splav," upozorňuje Ivan Češka a dodává: „Věříme, že podobně jako loňské restaurování sousoší Babičky s vnoučaty a sochy Panny Marie u mlýna veřejnost ocení i tyto další úpravy Národní kulturní památky Babiččino údolí v Ratibořicích, které provádí a spravuje Národní památkový ústav."

BYDLENÍ PRO ZAMĚSTNANCE ZÁMKU

Co se týká bytového domu č. p. 10 u hlavního parkoviště při vstupu k zámku, měl by se dočkat rekonstrukce za přibližně 13 milionů korun. Poté by měl sloužit k bydlení zejména pro stálé zaměstnance správy zámku.

Vedle kompletní výměny krovu, střešního pláště a klempířských prvků budou obnoveny všechny výplně, vnější fasáda a vnitřní omítky, stropy, podlahy, instalovány nové inženýrské sítě i nové vytápění včetně centrální kotelny na ekologické palivo. Nově bude pro tento dům vybudovaná čistička odpadních vod a kompletně se opraví čtyři bytové jednotky. Se stavbou by se mělo začít v druhé polovině roku.