„Ten původní je v porovnání s nově instalovaným skutečně plechovou pixlou s dvířkami na kliku,“ pousmál se otec babyboxů Ludvík Hess s připomínkou, že na své první děťátko čekala náchodská bedýnka jedenáct let.

„Dvířka babyboxu vrzla 26. září 2020 po osmé hodině ráno a za nimi zůstal zdravý chlapeček. Odloženého chlapíka jsme pojmenovali Ambrose po synkovi dárkyně Hance Hornochové, díky jejíž výrazné finanční podpoře jsme náchodský babybox před 12 lety otevřeli,“ zavzpomínal Ludvík Hess s tím, že právě odložené miminko bylo částečně i impulsem k obměně babyboxu.

„S výměnou původní náchodské bedýnky jsem váhal, protože patřila mezi poslední bezdětné. Pak mi už nic nebránilo požádat výrobce babyboxů nové generace Zdeňka Juřicu, aby v Náchodě instaloval nový,“ dodal „babydědek“ Ludvík Hess. O dalším osudu malého Ambroze aktuální informace nemá. „Já ty odložené děti pouze chytám do babyboxů a předáváme je do rukou státu – konkrétně orgánu právně sociální ochrany dětí,“ dodává Ludvík Hess.

Brutal Assault
Brutal Assault chystá po loňské pauze důstojnou oslavu čtvrt století

Původní babybox v náchodské nemocnici, který byl s pořadovým číslem 21 otevřen 6. února 2009 je dosud nejstarším služebně sloužícím u nás. „Těch předchozích dvacet jsme již vyměnili. Dal jsem si za úkol všech 46 starých babyboxů vyměnit. Shodou okolností byl ten 46 právě v Hradci Králové, ale ten hradecký měl přednost, protože se jedná o větší spádovou oblast a těch odložených dětí tam bylo více,“ vysvětluje Ludvík Hess.

V porovnání se svým předchůdcem, který je stále umístěn v horním areálu náchodské nemocnice, našel jeho nástupce místo hned u vstupu do modernizované části hlavního areálu. „Vše směřuje k tomu, že dětské oddělení včetně porodnice se v následujících měsících přestěhuje do nových pavilonů,“ vysvětlil logickou změnu místa ředitel ONN Jan Mach.

Samotná montáž babyboxu do objektu vstupní vrátnice, kde je i nemocniční bufet, zabrala jeho výrobci Zdeňku Juřicovi a jeho kolegovi Radku Jetelinovi několik hodin. „Byli jsme tu asi před měsícem, kdy jsme vybrali toto místo jako nejvhodnější. Zaměřil jsem si to, předvyrobil si montážní rám a dnes jsme demontovali okno a zasadili babybox místo něho. Teď už pracujeme na připojení k datové síti nemocnice,“ uvedl Juřica.

V předchozích letech Ondřej Nejman sám v divizi nastupoval, byl dokonce kapitánem.
Ondřej Nejman: Snažím se sledovat všechny sportovní trenéry

Sehnat finance na nový babybox je nelehký úkol. „Kdybych spoléhal, že se ženu peníze od dárců na Náchodsku, tak bych to nedal dohromady. Našim hlavním dárcem je Rossmann, který pravidelně jednou ročně podporuje babyboxy ve svém charitativním projektu. Hejtman Martin Červíček je jedním ze členů Kolegia protagonistů babyboxů, tak věřím, že nás podpoří i Královéhradecký kraj,“ dodává Ludvík Hess s tím, že nyní bude nový babybox téměř měsíc ve zkušebním provozu a slavnostní otevření je naplánované na 4. února.