Účelem jejich návštěvy bylo seznámit seniory jak se chránit před okradením, jak se vyhnout podvodníkům a jak ochránit svůj majetek. Po přivítání Taťánou Thérovou ze Senior klubu si vzala slovo Jana Pecoldová, která ve své přednášce přiblížila seniorům jak si mají chránit své osobní věci a peníze zejména při nákupech, na ulici a v dopravních prostředcích. Součástí bylo i pár praktických ukázek.

Dalším tématem bylo pár zásadních rad jak se co nejvíce uchránit riziku přepadení a jak se chovat pokud již tato situace nastane.

Žhavým tématem dnešní doby byla ochrana před různými podvodníky, kteří se snaží vloudit pod různými záminkami do domácnosti a potom seniory okradou, nebo se po telefonu snaží zjistit o konkrétní osobě co nejvíce informací, které později využijí ke spáchání trestné činnosti.
Stranou nezůstala ani otázka páchání násilí nebo teroru na seniorech a to většinou ze strany některého z rodinných příslušníků, za což se postižená osoba spíše stydí než aby tuto skutečnost šla oznámit, nebo se s ní někomu svěřila.

Jako příklad byl uveden i případ který se stal před dvěma měsíci na Hronovsku, kde syn kterému práce moc nevoní, terorizoval rodiče při kterém použil i násilí a musel být Policií vykázán z bytu.

Seniorům bylo též promítnuto DVD, kde byly názorně ukázány situace z běžného života, které mohou kohokoliv z přítomných na ulici, při nákupu, v dopravním prostředku nebo i doma potkat.

Po přednášce přišla na řadu i beseda do které se senioři se zaujetím pustili. Padla zde spousta dotazů na konkrétní situace se kterými se někdo z přítomných již setkal, slyšet bylo i příběhy které se již někomu staly, ale zatím vše dopadlo relativně dobře.

(Jiří Mach)