Nešlo jen o setkání majitelů moderních a silných strojů. Na staré Jawě z roku 1956 přijel třeba Milan Říha z Vernéřovic.

Starých motorek má víc. Některé renovoval už před několika lety, jeden stroj dokončil nedávno. Většinu prací dělá sám a zahálet nehodlá. „Mám ještě rozdělanou dvě stě padesátku, na dodělání tam mám také ještě jednoho Dněpra. Jednoho se sajdou už mám," řekl Milan Říha. Práce na motorkách prý pro něho hned tak neskončí. „Dokud budu živý a zdráv. Na zahrádce dělat nesmím, to mi doktoři zakázali, a motorky jsou motorky. Když se dělá auto, to už je těžší unést motor, ale u motorky to zvládnu," dodal nadšenec.

Staré motorky vezou vzpomínky

Přiznal, že motorky jsou jeho láskou už od dětství. „Od mládí mám spíš malé motorky, protože do práce člověk nejezdil na velkém. Z těch silnějších až teď teprve, až když je člověk v důchodu, tak na to má víc času," uvedl Milan Říha.

Staré motorky jsou prý něco úžasného, navíc se mu vrací vzpomínky na mládí. Proč jim vůbec dává přednost před auty? „Motorka, to je daleko větší styk s přírodou a především se vzduchem. To se nedá srovnat s autem. V autě je člověk zavřený jako v kleci, i když jsou otevřené kabriolety, tak to je také pěkné, ale pokud je auto zavřené, tak je to plechová konzerva. Motorka je motorka," míní Milan Říha.

Když se kochá na Harley, je mu fajn

Na Harley Davidsonu se cítí dobře Pavel Nentvich z Božanova, který byl hlavním organizátorem sobotního srazu. „Jezdil jsem na endurech (motocykly do terénu, pozn. red.) a baví mě to dodnes, ale zjistil jsem, že na Harley Davidsonu a nebo na jakémkoliv chopperu se prostě cítím lépe. Je to zajímavější, když si mohu jezdit po silnicích a projíždět tou krásnou krajinou. Tak to mě baví," prozradil Pavel Nentvich.

Na srazech se mu líbí, že jejich účastníci jsou soutěživí, baví se, a okolo motorek si mají stále co říci. „Děláme to proto, aby se lidé pobavili a poznali, a tak nějak se všichni dali dohromady," zdůvodnil Nentvich.

Sám jezdí na stroji Harley Davidson z roku 1986. „Jsem spokojený. Je to kup ze Švýcarska. Kluk tady z Machova mi to dával dohromady a jezdí to. Mám najeto třicet tisíc kilometrů a bez servisu," dodal Nentvich, jemuž přezdívají Netvor.

Broumovský motosraz se letos konal už potřetí. „Je to jednak akce pro motorkáře, kteří přijedou, ale myslím, že je to i významná akce pro Broumov a občany Broumovska. Více méně žádná taková akce tady na Broumovsku není," uvedl jeden z organizátorů Petr Flíger.