Stavba nyní patří na první místo investičních priorit Královéhradeckého kraje. „Dříve nebo později nás začnou opouštět kvalitní lékaři, pokud nebudou mít vidinu lepšího prostředí a zázemí. To by bylo pro pacienty fatální. Kdyby k modernizaci nedošlo, mohlo by to nastat," varoval náchodský starosta Jan Birke.

Tuto možnost připustil také ředitel nemocnice Miroslav Vávra. Zatímco dříve přišli do nemocnice specialisté v naději na rozvoj pracoviště, pokud by se modernizace dále oddalovala, mohli by ji opět opustit. „Kdyby tady měl zůstat stav, jaký je, tak musíme počítat, že lékaři mohou opět odejít třeba do královéhradecké fakultní nemocnice," uvedl ředitel Vávra.

Na včerejší tiskové konferenci však představitelé kraje oznámili, že takzvaná nultá etapa přestavby a modernizace by měla začít na jaře. Počítá s vybudováním obslužné silnice a modernizací teplovodních a elektrických sítí. Tato část stavby vyjde na zhruba 70 milionů korun.

Nejdřív nultá etapa

Hejtman Lubomír Franc uvedl, že očekává, že výběrovým řízením se podaří vysoutěžit cenu nižší. Pokud podle něj vše dobře půjde, nultá etapa skončí na podzim příštího roku. Kraj letos na jaře plánoval, že tato stavba by mohla začít už letos na podzim, avšak je zapotřebí dodržet všechny termíny výběrových řízení a dalších úředních postupů.

Po skončení nulté etapy by se měla rozeběhnout samotná velká modernizace, takzvaná první etapa, za zhruba miliardu. V dolním areálu nemocnice má vyrůst především nový centrální pavilon operačních sálů a diagnostických pracovišť, dále pak část lůžkových pavilonů.

Podle původních plánů kraje už se mělo dávno stavět, pak však přišly problémy a zdržení. Královéhradecký kraj, kterému nemocnice patří, letos zrušil výběrové řízení na modernizaci těsně před otevíráním obálek. Zdůvodnil to tím, že by se nestihl termín dokončení výstavby nutný pro možnost čerpání evropských dotací. Kraj tak přišel o asi 400 milionů korun z dotací. Následně krajští zastupitelé rozhodli, že kraj bude stavět z vlastních peněz. Na stavbu, která by měla trvat do roku 2017, chce krajská samospráva vyčleňovat ročně desítky milionů z krajského rozpočtu, dalších 600 milionů bude z úvěru.

„Odhaduji, že se podaří vysoutěžit cenu stavby tak o 15 až 20 procent nižší v důsledku toho, že ceny ve stavebnictví se stále drží dole," uvedl hejtman Franc.

Ke stavbě kraj nyní připravuje prováděcí dokumentaci. Po jejím dokončení bude možno vypsat výběrové řízení.

Hejtman zdůraznil, že vedení kraje stále čelí kritice, že modernizace je nadbytečná a zbytečná. Zopakoval však, že do jiných nemocnic šly už dříve na investice stamiliony, kdežto do Náchoda nikoliv.

Podle ředitele Vávry se do jiných nemocnic investovaly částky souhrnně ještě vyšší, jen postupně, zatímco do Náchoda investice dříve nešly a nyní potřebuje jednu velkou. „Nyní je z toho vytvářeno politikum a tomuto zařízení to neprospívá," uvedl Vávra.

V Náchodě přitom nevyhovující stav především operačních sálů nelze řešit jinak než stavbou nového pavilonu. Současné prostory nesplňují moderní požadavky. Hygiena navíc provoz operačních sálů povoluje pouze pod podmínkou, že dojde k výstavbě. „Víme však, že tento stav nejsme schopni obhajovat stále do budoucnosti," uvedl ředitel Vávra. Krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešnáková zdůraznila, že kritika opozice směřující na rozsah stavby a požadavek jejího omezení na polovinu jsou nereálné. „Co se tady plánuje, to nemocnice potřebuje," dodala Třešňáková s tím, že výstavba se připravuje už několik let a zvažovala se i dříve. Proto návrhy na další zkoumání a přípravu jiných projektů jen oddalují řešení skutečného problému stavu nemocnice.