Případně jim nabízí k podpisu petici za zákaz těžby metodou hydraulického štěpení.

„Přestože se naše kampaň odvíjí už půl roku, tak kupodivu obyvatelé mimo regiony, kterých se to týká, jsou informováni sporadicky," vysvětluje důvody účasti na festivalech Jiří Malík z Koalice.

S takovým bojem proti těžbě se před týdnem setkali i návštěvníci hudebního festivalu Open Air v Trutnově. Obě města totiž spadají do území, pro které se vede řízení o povolení průzkumných vrtů pro případnou těžbu.

„Zjistili jsme, že lidé mimo region o hrozbě skoro neví. V Trutnově jsme oslovili 700 lidí, kteří v převážné většině o ničem nevěděli, z toho nakonec 500 petici podepsalo," dodal Jiří Malík. Prozradil, že na festivalech se daří pro podporu oslovovat i osobnosti.

Petici za zákaz hydraulického štěpení už podepsalo přes 26 800 lidí a hnutí chce ve sbírání podpisů pokračovat, dokud nebude zákon, který metodu zakáže. Nové řízení pro průzkum břidlicových plynů se týká 25 obcí. Na Náchodsku kromě Kostelce ještě Kramolny, Zábrodí a Horní Radechové.

„Jsem naštvaný, že si někdo na ministerstvu dovolí rozhodovat o něčem, kde nežije a klidně to naše území tam dá," uvedl červenokostelecký starosta Petr Mědílek.