V touze po osvěžení a možná i vinou mamonu, jelikož se za minerálku neplatí, mnohdy zapomínají nejen na slušné chování, ale i na návštěvní řád. V něm se totiž píše, že maximální jednorázově odebrané množství minerální vody je 15 litrů na osobu a jedna osoba může najednou používat maximálně dva výtoky. To však někteří vůbec nerespektují. U prameníku se tvoří fronty i v nočních hodinách a občas mezi lidmi dochází k ostrým výměnám názorů.

Někteří návštěvníci prameníku jsou ze situace už tak otrávení, že pro Idu přestali chodit. Také na facebookovém profilu náchodského starosty Jana Birke se zvedla vlna nespokojenosti.

Místní rodačka Simona Moldavčuková, která bydlí nedaleko prameníku, napsala: „Zcela chápu občany s plnou taškou PETek. Co ale nechápu jsou lidé (a stále stejní), kteří mají plné přepravky lahví nebo spoustu kanystrů či několik tašek s lahvemi. Jsou tam každý den a jsem přesvědčená, že Ida se jim pak objeví například jako rozlévaná minerálka na nápojovém lístku," domnívá se a upozorňuje, že se tento typ lidí dobře naučil návštěvní řád a ihned prý argumentují, že přeci nabírají ze dvou kohoutků a že manželku, babičku a synka vedle stojící vůbec neznají.

„Už vůbec nemluvím o tom, že se chovají jako nevychovanci," dodává. Na vině je podle ní fakt, že je kyselka zdarma a poplatek by vše vyřešil.

Do diskuze se zapojila například i Olina Kolářová, která se Simonou Moldavčukovou naprosto souhlasí. „Většinou je to hrozné, jak se tam ti lidé chovají," stěžuje si.

Na to reaguje Iveta Vaňková Nýčová, že z toho důvodu už pro Idu ani nejezdí. „Nemám chuť se s někým přetahovat o pár lahví," dodává naštvaně.

Také Josef Merta, který dříve chodil v sobotu s dcerkou na procházku pro dvě lahve minerálky, už prý pro Idu přestal chodit úplně a Maruška Ria Pokorná v diskuzi tvrdí, že lidé jsou nevychovanci. „Co je zadarmo, chtěli by všechno. Někteří by tě nejraději vyhodili, aby měli sami pro sebe," míní rozzlobeně.

Se svou špatnou zkušeností se připojuje i Petra Halbrštátová. „Pustila jsem vedle mě stojící paní k jednomu ze „svých" kohoutků a mladý muž, který již čepoval vodu s přítelkyní z dalších třech, nelenil a můj uvolněny kohoutek zabral. Když jsem se paní zastala, odvětil, že snad chvíli počká," popisuje nedávnou příhodu.

O kyselku Idu je zájem i ve večerních hodinách.Několikametrové fronty se v posledních dnech prodlužovaly i vinou horkého počasí. Chladivá minerálka poskytuje chutnější osvěžení než obyčejná voda z kohoutku. Lidé nelení si dojít pro Idu i okolo desáté hodiny večerní. Doufají, že čekací doba bude kratší a situace klidnější.

Během dne mívají totiž problém nabrat si kyselku i cyklisté, kteří okolo prameníku hojně projíždějí. Ty nesmělé často odradí fronta. Raději jedou dál a vodu si koupí třeba v obchodě.

To v diskuzi potvrzuje i muž pod jménem George Fiala. „Člověk si jde zasportovat, chce si natočit vodu, nebo se jen napit, a nejen, že stoji frontu, ale ještě třeba dostane loktem, aby náhodou nešel na řadu moc brzo," snaží se trochu zavtipkovat.

Svou smutnou zkušenost přidává i Dagmar Matoušová. „Jezdím tudy na kole a vždy se jen zastavím napít se z dlaně. Popravdě, někdy stojím frontu i když poprosím, že se jen napiju a pojedu dál. Je to mazec," popisuje neochotu některých lidí pustit přednostně cyklistku, která s sebou nemá ani lahev.

„Chápu, že na Blízkém východě jsou boje o vodu, ale v Náchodě?!" diví se v diskuzi Martin Bělčík.

Vedení města o situaci okolo prameníku ví a chystá řešení, které by mělo podobným nepříjemným situacím zabránit. Více se v Náchodském deníku dočtete už v příštích dnech.

Prameník kyselky Ida v Náchodě BělovsiPrameník minerálky Idy v Náchodě Bělovsi byl po rekonstrukci otevřen pro veřejnost 24. července 2011. Rekonstrukce začala v květnu téhož roku na základě podpisu smlouvy se společností Běloveské lázně, a. s., o výpůjčce pozemku a stavby, pro jejich bezplatné užívání za účelem zprovoznění prameníku minerální vody IDA na dobu dvaceti let. Poté mohly být zahájeny vlastní stavební práce a rekonstrukce budovy prameníku včetně instalace nové technologie pro čerpání vody. Náklady na rekonstrukci činily necelý milion korun, z čehož přibližně 350 tisíc korun si vyžádaly náklady na technologii. Na opravě prameníku se společně s investorem, kterým bylo město Náchod, podílela také celá řada soukromých osob. Někteří dokonce bez nároku na odměnu. Minerálka je občanům k dispozici zdarma. 22. října 2011 požehnal pramen běloveské kyselky Idy v obnoveném prameníku současný kardinál Dominik Duka. Historie prameníku sahá do třicátých let minulého století, první zmínka o lázeňství v Náchodě se objevuje už v 15. století.