Deník na návštěvěZdroj: DeníkPo hlavní silnici procházející celou obcí už několik let k nelibosti mnohých místních jezdí traktory s valníky, které zásobují bioplynovou stanici. Samotný provoz stanice přitom obec nijak neobtěžuje. „Nejvíce nám vadí nárůst dopravy obrovskými traktory a kamiony, které vozí palivo do bioplynové stanice. V té smlouvě bylo, že palivo se má dodávat z místních zdrojů. Nemyslím si, že místní zdroje jsou řepné řízky z Českého Meziříčí,“ uvedla pro Deník Jana Králová. Jak starostka potvrdila, tento problém trvá nadále a je momentálně neřešitelný. A jak se ukazuje, má to i dopad na plánované investice v obci. "Celých osm let, co jsem starostkou, se snažím opravit most, který je důležitou spojnici vedoucí ke koupališti a dále do chatové osady Janovičky," říká o mostě, po kterém aktuálně mohou přejíždět jen vozidla do 3,5 tuny a je z obou stran podepřen dřevěnými kůly, aby se nevyvalil do stran.

Přestože má radnice připravenou projektovou dokumentaci, která obecní pokladnu přišla téměř 400 tisíc korun, tak oprava mostu je v nedohlednu. "V současné době nemůžu požádat o stavební povolení na rekonstrukci mostku, protože jeden ze skalních bojovníků proti bioplynové stanici mi nechce dát z pozice účastníka stavebního řízení souhlas ke stavebnímu povolení na jeho opravu," říká starostka.

Jan Jurásek našel zálibu v dřevosochání.
Místo chleba dřevěné sochy, prodejna potravin slouží jako řezbářská dílna

"Máme kompletně vyhotovenou dokumentaci a stačí to jen odnést na stavební úřad. Je nám ale v podstatě k ničemu, protože nemáme povolení člověka, který tam vlastní kus pozemku a myslí si, že když ten souhlas nedá, tak bude držet provozovatele bioplynové stanice v šachu, když ho nebudou moci využívat," vysvětlila starostka zamotanou anabázi, která obci znemožňuje podat žádost o stavební povolení. "Ten souhlas se snažím získat už nejméně čtyři roky, ale marně - s rekonstrukcí nesouhlasí. Je to hlavně nepříjemnost pro nás a pro turisty. Most už je v hodně špatném stavu a bojíme se, že by mohl spadnout." V tom případě by cesta na Janovičky se protáhla o osm kilometrů.