V průběhu již druhé expedice do největší země Jižní Ameriky zavítá na největší party na světě, světově proslulý karneval v Riu de Janeiru. Dále se ponoří hluboko do divoké Amazonie, kde navštíví jedinečné vodopády Iguacu, které jsou největší soustavou vodopádů na světě. Členové agentury projdou také nespoutanou džungli největšího tropického deštného pralesa na Zemi, ve kterém se setkají s mnoha nebezpečnými i roztomilými zvířaty. „Při promítání záběrů z našich cest nechceme pouze ukazovat jak jsme campovali. Ale snažíme se přiblížit zemi i z geografického hlediska, popsat charakteristické rysy a popsat i zvířata. Naším cílem není ukázat pouze – takto nějak vypadá krokodýl. Nastoupíme do lodi, krokodýla vytáhneme z vody a popíšeme si ho,“ řekl Deníku Adam Lelek, fotograf, reportér a zakladatel agentury MediaPro. Ten bude cestovat ještě s kameramanem Janem Olesíkem.


Cesta bude také velmi náročná na vybavení, které si oba musí celou dobu nést na zádech včetně veškeré techniky, jako je fotoaparát, kamera, notebook a plno dalších věcí. Důležitá je také příprava po zdravotní stránce, a to především všechna očkování, která jsou nezbytná z důvodu ohrožení tropickými nemocemi. Na odvážné cestovatele v divoké Brazílii čekají i jiná nebezpečí, než nejrůznější nemoce „Jedním z hlavních nebezpečí je především obrovská kriminalita v Riu, známé jsou chudinské čtvrti (Favely), kde žije spousta lidí na hranici životního minima,“ i do těchto čtvrtí se Adam Lelek vydá natáčet zajímavé reportáže. „Dalším nebezpečím může být napadení zvířetem. Často chodíme po tenkém ledu, protože se snažíme dostat co nejblíže ke zvířatům, ale člověk tyto situace nesmí nikdy podcenit a je důležité, aby opravdu dobře znal lokalitu,“ tvrdí Lelek.


Brazílii již jednou navštívili toto léto, kdy dva měsíce projížděli celou Brazílii a Amazonii. Touto expedicí dokončí projekt Amazonie – v rytmu samby, který lze zhlédnout již od konce února 2008. Adam Lelek pro Deník napíše ze sví cesty po Brazílii několik reportáží. První z nich by měla vyjít na stránkách Deníku už tuto sobotu. (mas)