Na břehu se to jen hemžilo a modeláři neustále něco dolaďovali a vylepšovali. Na vodní hladině se modely jen střídaly v prohánění a jejím čeření. Na setkání přišli i modeláři s RC automobily, které drandily po pláži, ale také se brodily v bažině na břehu rybníka. Dorazili dokonce i modeláři modely s létajícími křídly.

Plány mu prodal ruský modelář

S modelem záchranné vlečné lodi, vypiplané do posledního detailu, se přijel pochlubit a zajezdit si Jiří Linhart z Velkého Poříčí. Stavba modelu mu zabrala tři roky práce.

„Je to přesná kopie ruské záchranné vlečné lodi, která jezdí v Severním moři a je připravená zasahovat v krizových situacích. Je vybavená na hašení a má i silné navijáky na vyprošťování. Stavěl jsem ji podle plánů skutečné lodi, které se mně podařilo sehnat od jednoho ruského modeláře. Ten si u nás chtěl koupit komponenty na stavby modelů a neměl dostatek financí, tak mně je prodal, ač u nich to jsou přísně tajné materiály," prozradil Linhart.

Vše na model si vyráběl vlastnoručně, pouze motory jsou koupené. Vyrobená je z plechu, kuprexitu a drátu. „Stavba takovéto lodi je velice časově náročná a vhodná zejména na dlouhé zimní večery," svěřil se Jiří Linhart.

Dostaveníčko si u rybníku Brodský dal náchodský klub lodních modelářů. Je to už tradiční jarní sraz, kterým po zimě pravidelně zahajují nadcházející sezónu. Zúčastnit se mohli i neorganizovaní fandové modelářství. Podívat se a obdivovat modely přišly spousty návštěvníků.

Jak se svěřil předseda náchodského klubu Ladislav Macháň, jednalo se o volné setkání nejen členů klubu, ale všech, kteří si staví modely pro své potěšení. Zkrátka každého, koho modelařina baví, naplňuje a i v dospělosti si tuto klukovskou zábavu může užívat.

„Setkání se odehrávalo bez jakéhokoliv soutěžení a určených pravidel. Hlavním záměrem byla výměna zkušeností a komponentů potřebných ke stavbě modelů. A hlavně možnost kamarádského popovídání. V klubu máme spoustu šikovných členů, kteří se specializují na určité komponenty. Někdo umí postavit loď, jiný se vyzná v motorech nebo elektronice a další zas umí dobře malovat, a toto je dobrá příležitost, jak konkrétní problémy probrat, poradit se nebo si výměnou odbornosti pomoci," zhodnotil smysl akce Ladislav Macháň.