Larvy tohoto brouka se našly letos během obnovy parku v kmenech několika velmi starých stromů, které bylo nutné kvůli jejich stavu pokácet. Představovaly totiž nebezpečí pro návštěvníky. Tuto regeneraci zeleně zámeckého parku a přilehlých ploch připravil Národní památkový ústav (NPÚ).

A protože v Babiččině údolí se v lesích, na loukách a v parcích dochovalo velké množství stromů starých 150 až 200 let, vyskytují se zde také některé vzácné druhy hmyzu, které jinde běžně nepotkáme.

„Je to právě chráněný brouk páchník hnědý, ale také některé druhy zlatohlávků nebo třeba tesařík piluna, Výskyt páchníka hnědého jsme předpokládali a jeho larvy jsme také asi ve třech stromech nalezli," potvrdil Petr Kuna ze Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, která povolila kácení některých stromů a vystavila výjimku na zásah do biotopu páchníka v národní přírodní památce Babiččino údolí.

Larvy se vyvíjí léta

„Veřejný zájem bezpečnosti, ale i obnovy parku převažoval. V podmínkách výjimky bylo uloženo, a dohodnuto předem s NPÚ, že části kmenů napadené hnilobou nebo části duté, kde se mohou vyskytovat larvy těchto brouků, budou v okrajové části parku uloženy k zetlení. Zde by mohla alespoň část larev páchníka dokončit svůj vývoj a také zde vznikne biotop pro další druhy, které vyhledávají staré odumřelé dřevo," vysvětlil vznik broukoviště Petr Kuna a dodal, že se nejedná o estetický prvek ani o prolézačku pro děti. „Jsou to hromady kmenů, které mají podpořit biodiverzitu Babiččina údolí," doplnil.

Otázkou však zůstává, kolik brouků dokončí v broukovišti svůj vývoj. „Vývoj larev páchníka je dlouholetý. U larev v posledním stádiu vývoje je velká šance, že se zakuklí a brouk se vylíhne. U vajíček je šance naopak malá. V obou případech hrozí nebezpečí, že se stanou potravou pro jiné živočichy," upozornil Kuna.

Z dlouhodobého hlediska je broukoviště prospěšné i pro jiné druhy hmyzu, jelikož tlejícího dřeva je v přírodě málo. Kmeny poskytnou domov také drobným obratlovcům a budou tvořit živnou půdu pro houby i lišejníky.

Celkem bylo v parku, který patří do komplexu národní přírodní památky, poraženo 60 stromů a tři keřové skupiny. „Za tyto stromy má být letos vysázeno 49 nových stromů a asi 1500 keřů. Zbývající staré stromy budou nebo už byly ošetřeny zdravotním případně redukčním řezem tak, aby byla zajištěna jejich dostatečná provozní bezpečnost a prodloužena jejich životnost," řekl Petr Kuna.

Dva stromy u Rudrova mlýna byly upravené na torzo, protože jsou významným biotopem vzácných brouků a jejich úplné pokácení ještě z hlediska stability nebylo nutné.