„O granty letos požádal rekordní počet žadatelů, téměř devět desítek. Žádostí o příspěvek na spolkovou činnost se nám sešlo zhruba stejně, asi pětačtyřicet, jako loni. Pokud bychom rozdělili vše podle přijatých požadavků, potřebovali bychom ještě víc jak další milion korun," komentoval zájem spolků a neziskových organizací o příspěvky od města předseda grantové komise Arnold Vodochodský.

Program radnice na podporu spolkové činnosti slouží zejména subjektům vyvíjejícím veřejně prospěšnou činnost na území Broumova či ve prospěch jeho občanů. Posláním grantového programu je pak podpora kulturních, sportovních a společenských aktivit zaměřených především na děti a mládež a na osvětové a zájmové aktivity.

V celkovém měřítku uspělo se svými žádostmi 66 žadatelů o grant a 42 spolků. Celou požadovanou částku získalo přes 20 procent žadatelů o grant a 17 procent žadatelů o příspěvky na spolek. Lucie Lesáková za městský úřad v Broumově informovala, že nejvýznamnější finanční podpora spolkové činnosti poputuje Aeroklubu Broumov, občanskému sdružení ZÁKuS, Lyžařskému klubu Broumov, TJ Jiskra Olivětín nebo Sdružení zdravotně postižených. Všichni dostanou po třiceti tisících korunách.

Podpoří i kostely

Finančně nejvíce podpořenou akcí se stal festival Za poklady Broumovska, který získal částku 100 tisíc korun. V rámci grantů byly podpořeny i akce jako závody psích spřežení na Janovičkách, fotbalová školička a fotbalové soustředění, Memoriál Slávky Streubelové, Galavečer boxu, běžecké závody E. Ratha nebo Mistrovství České republiky v silovém trojboji.

„Popularita a zájem o finanční podporu z města neustále roste, o čemž svědčí množství přijatých žádostí. Komise stojí nyní před otázkou, zda podpořit všechny akce alespoň minimální dotací či zcela upřednostnit nějaké akce před jinými. V plánu je také konkretizace zásad, a to jak k žádostem na granty, tak i na spolky. Jednání na toto téma se ještě uskuteční," doplnil Vodochodský.