Mohl byste přiblížit, o čem inscenace HRA-NIC-e bude? Proč by si diváci neměli nechat představení ujít?
O čem snad bude, je či není naše společné představení, je trochu nesnadno k vysvětlení. Tématem snad je krajina, lidé v ní a dějiny, které je utvářely. Setkává se tu například Alois Jirásek, Babička, či Emerich Rath místní sportovec skvělý. Tyto a mnohé další potkává nejvíce, zvláštní postava jménem Hranice. Mozaika událostí v kondenzované zkratce, pod tlakem. Za 16 dnů zkoušek to musí ven…

Jak jste se k projektu HRA-NIC-e dostal a čím vás oslovil?
Byl jsem osloven především magickou krajinou a uhrančivým místem, broumovský klášter je skvostný, to je víc než jisté. Ovšem konkrétní nabídka přišla od demiurga a patriota Jana Školníka, nakažlivost jeho entusiasmu je vskutku veliká. Právě on vyzval k napsání textu Renatu Putzlacher. K tomu Šimon Caban, Eva Kotková a Kamil Remeš a všechno nabralo správný směr.

V Broumově už trávíte téměř týden. Změnil se Váš pohled na toto město? Přijde Vám něčím specifické?
Broumov je barokní balkon české krajiny vysunutý do kladských údolí. Krása přírody a architektury, která až zabolí, stejně jako drásavé poryvy toku dějin, které tomuto odlehlému místu přemnohé braly i daly. Příběhy kolmé a obroušené jak zdejší pískovcové skály.

HRA-NIC-e je ojedinělý projekt nejen svou velikostí, ale také tím, že je to křest pro nový sál Dřevník. Žádné divadelní zázemí, žádné dílny jako v normálním divadelním provozu. Můžete přiblížit, v čem spočívá náplň vaší profese u HRA-NIC-e?
Šestnáct herců, šestičlenná živá kapela, žádné dílny, krejčovny, kulisáci, k tomu 60 stran textu a to všechno udělat za intenzivní dva týdny. Bungee jumping. Salto mortale. Kéž bude divák i genius loci vlídný… (ost)