V oblasti severozápadní části Indických Himalájí Stok v regionu Ladakh se jedná o nejvyšší vrchol, který patří mezi nejčastěji lezené. Stok Kangri byl zdolán ze základního tábora 4980 m.n.m. klasickou cestou po východním ledovci a severojižním hřebenu. Výstup byl zahájen 18.9.2014 v 1:00 místního času a vrchol dosažen v 5:30 téhož dne. Sestup pak trval 2 hodiny s návratem do základního tábora v 8:15.

Výstup Milan popisuje slovy: „Ačkoliv Stok Kangri nepatří mezi technicky náročné vrcholy, tak se náš výstup neobešel bez komplikací. Na tuto dobu jsme se museli potýkat s extrémně nízkými teplotami. Další komplikací se ukázal být náš rychlý postup, kdy jsme na vrchol dorazili téměř o hodinu dříve, než jsme původně plánovali. Při čekání na východ slunce a příhodnější podmínky pro sestup jsme tedy pořádně vymrzli." „Naštěstí to však byla jediná potíž, která nás v Ladakhu potkala," dodává Milan.

Jen pro ilustraci, v den jejich výstupu se na vrchol vypravilo sedm skupin, tedy více než šedesát lidí. Úspěšný výstup však mohlo slavit jen pět horolezců, ostatní svůj pokus odložili na příhodnější podmínky.

K úspěchu gratulujeme.

Markéta Flousková