„Jak jsme se po volbách domluvili, tak jsme vydrželi až do konce. I když jsme se na něčem třeba nemohli shodnout, spolupráce byla dobrá a vždy se našel kompromis," tvrdí místostarosta Kamil Slezák.

Radnice se během uplynulých čtyř let soustředila třeba na nejbolestivější věci jakými jsou komunikace. Jak město v poslední době vypadá a co pro obyvatele dělá, to si pochvaluje i většina místních, které Deník oslovil přímo na ulici nebo prostřednictvím výzvy a ankety na internetu. Hodně se jim líbí třeba první zdejší cyklostezka. Na druhou stranu někteří si myslí, že by se mohlo udělat ještě více. Nebo upozorňují na problémy, které město má a potýká se s nimi.

„Největší problém Broumova jsou nepřizpůsobiví občané, kteří se sem stěhují. S tím toho město ale moc nezmůže. V každém případě se zlepšilo prostředí ve městě a je vidět, že se snaží dělat. Mohlo by se víc dělat třeba pro sport," hodnotí uplynulé čtyři roky dění v Broumově jeden z jeho obyvatel Pavel Suchánek.

„Nového se asi moc nevybudovalo, ale starají se tady o parkovou úpravu. Opravili také kašnu a trochu se vyřešila i doprava," míní Josef Ticháček, podle něhož ale samozřejmě záleží na financích.

Právě v oblasti hospodaření se vedení města může pochlubit tím, že se mu podařilo snížit celkové zadlužení. Město přebíralo s dluhy za 86 milionů korun, v současné době je výše dluhu podstatně nižší, činí 34 milionů korun. Do konce volebního období si bude brát město ještě úvěr okolo deseti milionů korun na vybudování nového sportoviště.

„Ale i tak se nám podařilo okolo pětatřiceti milionů splatit. Je to jedna z věcí, kterou jsme pro město mohli udělat, abychom ho dále nezadlužovali," uvedl místostarosta.

Ke snížení dluhu pomohlo zrušení projektu sportcentra, které by podle současného vedení bylo pro město finančně neúnosné. Na druhou stranu opozice to kritizovala.

„Co se týká sporného projektu sportcentra, k tomu už se vracet nemusíme. Většina zastupitelů totiž jasně rozhodla, že do tohoto rizikového projektu nepůjdou. Myslím si, že pro město by to byl hodně rizikový krok. Špatně bylo nastaveno i financování. Pro objekt městského pivovaru se namísto toho hledá jiné využití. Zatím jsme nechali zpracovat různé studie. Jedná se také o historicky cennou budovu, a tak musí být tomuto přizpůsobeno i využití," dodal místostarosta.

Radnici se podařilo během čtyř let vybudovat některé nové komunikace v rozsahu deseti až patnácti milionů, ale investovalo se i do těch stávajících. „Do těch se přitom v minulých letech moc neinvestovalo. Podařilo se také zrekonstruovat nejfrekventovanější křižovatku před úřadem. Nyní ještě budeme dělat komunikaci Na Příkopech a nový povrch parkoviště u úřadu. To jsou ještě jedny z nejchoulostivějších míst," uvedl Slezák.

Bude se stavět sportoviště

Od září ještě vedení města plánuje zahájení výstavby víceúčelového sportoviště na Tužme se, vedle fotbalového stadionu. Firma už je vybraná a investice bude okolo dvaceti milionů. Stavba by měla být hotová do konce listopadu. V současné době ještě probíhá rekonstrukce domů dětí a mládeže, která se začala v polovině loňského roku.

„Tam vznikl problém, že firma nedodržela termín, a tak je podle smlouvy penalizovaná. Nyní proběhla kolaudace, a tak by to už mělo být v pořádku. Stavba běží dál a penále jsou vyměřené. Doufáme, že už to bude zdárně dokončeno," řekl k investičním akcím Kamil Slezák.

Zastupitelé řeší i problematiku dopravy. Třeba i různá omezení v centru, kde postupně dojde k dalším úpravám. Ale to má být až v příštím roce. Na základě toho se plánuje i kompletní rekonstrukce malého náměstí, kde se jedna strana cesty propadá.

Broumovu hodně pomohla rekonstrukce krajské silnice na Pasa, která zajistila lepší přístupnost do regionu.

Koho máme na radnici

VEDENÍ MĚSTA:

Milan Kotrnec, starosta

Kamil Slezák, místostarosta

KDO JE V ZASTUPITELSTVU:

Milan Kotrnec, starosta, Volební strana ČSSD (624 hlasů)

Kamil Slezák, místostarosta, Volební strana TOP 09 (541)

Mgr. Eva Bilíková, zastupitel, Volební strana ČSSD (610)

Roman Dlouhý, zastupitel, Volební strana KSČM (356)

Bc. Lubomír Franc, zastupitel, Volební strana ČSSD (636)

Pavel Fröde, radní, Volební strana VV (497)

Bc. Miroslav Frömmel, zastupitel, Volební strana VV (536)

Josef Gruner, zastupitel, Volební strana KSČM (515)

Ondřej Habart, zastupitel, Volební strana ČSSD (599)

Ing. Pavel Hendrichovský, zastupitel, Volební strana KDU-ČSL (344)

MUDr. Bohumil Kleprlík, zastupitel, Volební strana ODS (543)

Miroslav Netík, zastupitel, Volební strana SNK ED (297)

Arnošt Obst, radní, Volební strana ČSSD (609)

Bc. Lukáš Plachta, zastupitel, Volební strana SNK ED (382)

Mgr. Šárka Rambousková, zastupitel, Volební strana KDU-ČSL (558)

Mgr. Jiří Ringel, radní, Volební strana KDU-ČSL (855)

JUDr. Libuše Růčková, zastupitel, Volební strana ODS (543)

Jan Školník MBA, zastupitel, Volební strana ODS (512)

MUDr. Miroslav Švábl, zastupitel, Volební strana TOP 09 (736)

MUDr. Jiří Veselý, radní, Volební strana KDU-ČSL (797)

Ing. Josef Vlček, zastupitel, Volební strana VV (493)

Arnold Vodochodský, radní, Volební strana VV (771)

MUDr. Jan Vodochodský, zastupitel, Volební strana TOP 09 (451)

Inventura Deníku pokračujePřed blížícími se komunálními volbami připravujeme předvolební zpravodajství o tom, co vybrané radnice největších měst v regionu během uplynulých čtyř let pro své obyvatele udělaly, neudělaly, co zlepšily, nezlepšily, co se jim povedlo či nepovedlo. V dalších týdnech se budeme věnovat Jaroměři a Novému Městu nad Metují. Zajímá nás také názor vás, čtenářů: Co pro Vás udělaly radnice během posledních čtyřech let? Jak se Vám v těchto městech během posledních let žije? Pište na nachodsky@denik.cz