Investice do těchto objektů zahrnují kompletní rekonstrukci obvodových plášťů těchto budov. Plánovaná rekonstrukce neobsahuje pouze zateplení fasády, ale je počítáno také s výměnou oken a dveří za nová plastová a se zateplením a rekonstrukcí střech.

Zlepšením tepelných a technických vlastností budov sleduje vedení města několik cílů. Hlavním je snížení spotřeby energií na vytápění objektu a tím také dopadu na životní prostředí. I proto projekt probíhá za spoluúčasti Fondu soudržnosti Evropské unie, Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí České republiky na financování projektu. S úsporou energií souvisí snížení množství vypouštěných odpadních látek do ovzduší, zejména CO2.

„Bylo pro nás důležité skloubit tři požadavky. Ulehčit životnímu prostředí, snížit náklady na topení a zároveň zlepšit pohodlí žáků a učitelů, kteří jsou denními návštěvníky těchto objektů. Díky spolufinancování z Operačního programu životní prostředí jsme schopni tento záměr realizovat mnohem dříve, než kdybychom museli vše financovat sami,“ řekl nám starosta Jiří Klepsa. Celkové náklady na projekt se vyšplhaly k částce 52,4 milionu korun, příičemž spoluúčast Operačního programu životní prostředí je 23,9 milionu korun. Projekt by měl do rozpočtu města přinést každoroční úsporu přes 1,1 milionu korun. Podle předpokladů vedení města bude tak projekt ještě před koncem životnosti přínosným. Rekonstrukce objektů by měla mít co možná nejmenší dopad na výuku a provoz. Veškeré práce vyžadující zavření částí škol jsou dle požadavků města plánovány na dobu volna a prázdnin. Vzhledem k rozsahu prací, především na mateřských školách, tento požadavek však s největší pravděpodobností nebude možné splnit. Město připouští možnost, že budou nutné přesuny dětí do náhradních prostor a v některých případech může dojít také k zavření částí školských zařízení.

Vedení města však počítá s tím, že kritické fáze bude možné za spolupráce rodičů zvládnout. Rekonstrukce objektu již byla oficiálně zahájena, a to na konci srpna letošního roku. Hlavní objem prací je plánován v letech 2009 a 2010. Celá rekonstrukce by pak měla být dokončena do konce května roku 2010.

Spolu s těmito budovami měly být rekonstruovány objekty domů s pečovatelskou službou Josefa Šímy a v areálu nemocnice a také objekt polikliniky.

„Jsme si vědomi toho, že i tyto objekty, zejména DPS Josefa Šímy, je třeba zrekonstruovat. I na tyto budovy se budeme snažit zajistit podporu z rozpočtů kraje, státu či EU, neboť s pouhým využitím vlastních zdrojů jsme nuceni rekonstrukce oddálit. Nyní je však prioritou úspěšné dokončení započatého projektu na školách a školkách“ shrnuje Klepsa.