Přišlo dvakrát více lidí než vloni

„Bunkr má za sebou nejúspěšnější sezonu, co se návštěvnosti týče,” informoval Richard Štěpánek, člen SVH. Od dubna do října jej navštívilo zhruba 800 lidí, což je v porovnání s loňskou sezonou téměř dvojnásobek. „Nutno dodat, že otevřeno bylo vždy jen poslední víkend v měsíci, v červenci a srpnu pak každý víkend,” upřesnil Štěpánek.

Pěchotní srub T-S 20 Pláň navštěvovaly letos nejčastěji mladé rodiny s dětmi. Nejmenší návštěvníci se nejvíce ptali na zbraně. Jejich rodiče a ostatní dospěláci zase projevovali velký zájem o uniformy a o původní vybavení objektu.

Během půlročního odpočinku, do kterého se bunkr počátkem listopadu ponořil, dojde k opravám a k doplnění stálé i nestálé expozice. „Část exponátů se musí před každým jednotlivým otevřením dovážet. Chráníme tak věci před vlhkostí i před zloději,” vysvětlil Štěpánek.

Bunkr dostane na jaře nový zvon

V průběhu zimní přestávky se bude navíc vyrábět pravý zvon pancéřové kopule, kterou by spolek vojenské historie chtěl osadit dříve, než se objekt opět otevře veřejnosti. „Výroba je ale dosti náročná. Uvidíme, jak nám všechno půjde od ruky a zda to do konce dubna stihneme,” zakončil informaci pro Náchodský deník Richard Štěpánek.