Informace o tom, že na sídlišti spadl strom, se městem rozšířila rychlostí laviny, avšak skoro nikdo z lidí neměl ani tušení, co je to vlastně za strom. „Byl to takový voňavý strom, vůbec nikdo neví, jak se jmenuje. Byl to jediný strom svého druhu v Polici. Jiný takový tu už neroste. Je ho obrovská škoda,“ s politováním nám řekla zdejší občanka Ladislava Eichlerová.

„Ten strom byl pěkný, myslím, že je ho škoda, snad tu bude vysazen nějaký další, který vyroste také do takové krásy. Hlavní ale je, že se při jeho pádu nikomu nic nestalo, že nespadl třeba na nějaké dítě,“ myslí si další občanka Jitka Jirásková.
)
O jaký strom jde, nám prozradil městský ekolog Jan Troutnar. „Jedná se o stromový keř s názvem hlošina úzkolistá. Je pravda, že tento stromový keř byl v Polici jediný,“ potvrdil Troutnar.

Jak dodal, strom byl unikátní ve smyslu své velikosti. „Takhle veliká hlošina tu nikde široko daleko není. Byl to takový zde nepřirozený exotický exemplář,“ řekl nám Jan Troutnar a upřesnil, že hlošina měřila zhruba šest metrů. Kolemjdoucí oslňovala svým netradičním vzhledem – stříbrnými chlupatými listy, které navíc voněly.

Zřejmě nikdo netuší, jakého stáří se tento okrasný stromový keř v Polici dožil. „Nevíme přesně, jak se sem dostal. Zřejmě někdy před zhruba třiceti lety, když se sídliště osazovalo zelení,“ myslí si Troutnar.

Tento pozoruhodný keř rostl〜 na svažitém pozemku pod sídlištní kotelnou. Rostl šikmo směrem k chodníku a parkovišti za ním.

„V důsledku již výrazného náklonu kmene a koruny mimo těžiště a za přispění promočené půdy v jeho okolí, došlo k selhání kořenů a k jeho vyvrácení na chodník a na parkoviště se zaparkovanými auty,“ popsal nám Jan Troutnar nejpravděpodobnější důvod toho, proč strom nevydržel.

K nenadále spadlému stromu bylo nutné přivolat místní jednotku sboru dobrovolných hasičů, která provedla jeho pokácení. „Bude-li to možné, zajistí město na vhodném místě vysazení nových jedinců tohoto pozoruhodného keřového druhu,“ slibuje Jan Troutnar.

Nedávno byly navíc pokáceny keře jedovatého štědřence převislého, které rostly u dětského hřiště na sídlišti. Lístky i plody tohoto keře jsou prudce jedovaté a pro děti by mohla otrava skončit až smrtí. Proto je město z preventivních důvodů nechalo odstranit.

(Věra Sýkorová)