Hradecká občanská iniciativa (HOI), která hájí zájmy lidí při chystaném prodeji čtyř desítek městských domů v centru, podala na magistrát písemný návrh na odvolání primátora Otakara Divíška adresovaný zastupitelům. Jádrem sporu je prodej čtyř desítek městských domů.

„Důvodem je porušení zákona o obcích a Ústavy České republiky, neboť primátor uvedl do městského zpravodaje Radnice, že první povinností demokraticky zvolených politiků je upřednostňovat zájmy většiny na úkor menšiny. Jednání primátora má opakovaně blíže k absolutistické monarchii nebo vládnutí Alexandra Lukašenka v Bělorusku než k západní demokracii jedenadvacátého století,“ uvedl Vladimír Horák z Hradecké občanské iniciativy.

O slevě z odhadní ceny domů bude v úterý opakovaně jednat rada města. Původně radní navrhovali snížení sumy o dvacet procent. Zastupitelé však nepřistoupili na slevu 20, 30 ani 50 procent. „Považuji to za nátlak na snížení ceny prodávaných domů. Odvolat mě mohou jedině zastupitelé, nebo odejdu sám, skončí volební období nebo budu muset umřít,“ reagoval primátor Otakar Divíšek na informace o návrhu na odvolání.

Podle zástupců Hradecké občanské iniciativy už návrh na odvolání podepsalo přibližně 300 lidí a další podpisy přibývají. „Není to pouze otázka prodeje domů. Připojují se i další lidé, kterým není lhostejné, co se ve městě děje. Ať už se to týká firmy Atol nebo třeba problému v Březhradu,“ řekl předseda HOI Pavel Raiter.

Případným odvoláním primátora by se hradečtí zastupitelé měli zabývat v úterý 28. dubna. Na pondělí signatáři chystají manifestaci, která začne v 15 hodin na Masarykově náměstí. „Pak bychom se společně měli vydat k magistrátu. Je nám jasné, že koalice primátora neodvolá. Jde nám o to, aby si uvědomili, že jsou tam z vůle lidu a nemohou si dělat co chtějí,“ dodal Raiter.

Přesné znění návrhu na odvolání čtěte níže: