Ve zbytku obyvatelstva však zjištění, že se „jejich“ benzínka, ke které jezdí pravidelně tankovat benzin či naftu pro své motorové miláčky, dostala na seznam nevyhovujících, může vyvolat pocit nedůvěry. Avšak rozdíly v závažnosti porušení norem jsou veliké.

Mezi čerpací stanice, které dostaly vloni od ČOI pokutu za nekvalitní pohonné hmoty, patří i benzínka KŠK v Polici nad Metují. Jak nám řekl majitel firmy Pavel Šubíř, s pokutou 50 tisíc korun, kterou od ČOI dostali, nesouhlasili. Avšak po odvolání neuspěli.

„Naším problémem bylo nedodržení jednoho z jedenácti parametrů,“ říká Pavel Šubíř s tím, že se jedná o bod vzplanutí nafty, který nejčastěji svědčí o technologické nekázni při transportu motorové nafty (kontaminace benzinem). „Jedná se především o požárně bezpečnostní ukazatel. Z výsledků provedených Ústavem paliv a maziv vyplývá, že nafta nedosahovala požární bezpečnosti. Dle zákona za toto ručí prodávající. Pro vysvětlení – v našem případě osm tisíc litrů nafty kontaminovalo 25 litrů benzinu,“ uvedl Šubíř.

Jak mohlo k tomuto problému dojít? „To se stalo při přečerpání paliva. Jednali jsme s přepravcem a zjistili jsme porušení technologického postupu řidiče,“ říká Pavel Šubíř. Jednoduše řečeno: tato situace může nastat tehdy, když naftu na čerpací stanici přiveze cisterna, ve které se předtím převážel nebo přečerpával benzin. Jedná se o mírnou závadu, neboť funkční vlastnosti paliva se tím nezhorší.

„Jediné, co se dá dělat, je, že si můžeme sami odebírat a kontrolovat vzorky nafty. Opatřením, které jsme již učinili, je zavedení kamerového systému. Obsluha dostala za úkol hlídat řidiče při přečerpávání,“ uvedl Šubíř, kterému vadí, že vinou dodavatele, který navíc pochybení přiznal a vzniklé škody vypořádal, byl vržen na jejich benzínku černý stín.

Ptali jsme se v Polici nad Metují: Budete jezdit ke KŠK i nadále?

Tomáš Autrata, Česká Metuje

V této benzínce tankuji každý týden velké množství pohonných hmot, a to již minimálně šest let. Nikdy jsem zde neměl žádné problémy, budu sem jezdit i nadále.

Pavel Danihel, Meziměstí

Nemám moc velkou slovní zásobu, nevím, zda bude má odpověď stačit – já u čerpací stanice KŠK budu tankovat pohonné hmoty pořád, jsem tam spokojen.

René Kollert, Police nad Metují

Já jako spolumajitel této čerpací stanice zde budu tankovat samozřejmě i nadále. Vím tedy dobře, co je zde za paliva, mám k nim důvěru a jsem s nimi spokojen.

Lenka Hušková, Dobruška

Párkrát jsem u této čerpací stanice již kupovala benzín, nikdy jsem žádný problém neměla. O tom, že jim udělila Česká obchodní inspekce nějakou pokutu, jsem nevěděla.

Jiří Vaněk, Martínkovice

Bereme u této benzínky pohonné hmoty již delší dobu, o problému jsem už slyšel. Zda tam budeme tankovat i nadále? Uvidíme, ale asi ano, zatím se nikdy nic nestalo.

Iveta Haucková, Žďár nad Metují

Tankuji zde dlouho, o žádné změně neuvažuji, problém jsem zde nikdy žádný neměla, nemám důvod měnit.