Ta měla být původně jehněčí nebo kůzlečí, ale nakonec se musela rázná kuchařka spokojit s vepřovou, protože šéfkuchař, jenž nad kláním jednotlivých kuchařek dohlížel, to správné maso opomněl zajistit. Ale ani touto úvodní „minelou“ se Anna Týfová nenechala rozhodit a pustila se s temperamentem sobě vlastním do práce. „Stejně budu hlavně hodnotit chuť nádivky,“ ujistil martínkovickou kuchařku dohlížející šéfkuchař.
A jak po upečení kapsy chuťové buňky zjistily, povedla se na výbornou. Svěží chuť jí dodávaly čerstvé kopřivy, které si soutěžící přivezla z domovských Martínkovic, a nad nadívanou pečení se rozplývali všichni, kdo měli možnost ji ochutnat.
„Nedělala jsem z toho žádnou vědu. Doma vařím pořád, tak jsem vařila, jak umím,“ usmála se Anna Týfová.
„Nejprve jsme si s paní Svobodovou připravily nádivku. Utřely jsme máslo a žloutky se strouhankou do pěny, potom jsme tam přidaly najemno nakrájené kopřivy, namočenou housku v mléce, osolily, opepřily, přidal se muškátový oříšek a nakonec se lehce vmíchal sníh,“ popsala krok za krokem výrobu nádivky poté, co s ní naplnila masovou kapsu, „zašpendlila“ ji jehlami a dala do trouby na pekáček s rozehřátým máslem, přikryla alobalem a nechala péct.
Po více než hodině v troubě a občasné kontrole putovala kapsa na prkýnko, kde ji martínkovická kuchařka rozkrájela pod dohledem zvědavých očí na rovnoměrné plátky. Dva z nich použila do ukázkové porce, do které jako přílohu připravila vařené brambory a oblohu z rajčat a hlávkového salátu, a zbývající lákavé plátky masa s kopřivovou nádivkou ochutnávali a slovy chvály nešetřili všichni ti, kdo měli štěstí a okoštovali konečný výsledek.
Jak její výtečný recept obstojí v republikovém klání, bude známé už dnes, 26. března.