Ještě před rokem ale firma nevyráběla jedinou roušku. "Poptávka nebyla velká a cenovou politikou tento segment drtili čínští výrobci. Covid-19 ale vše změnil. Rychle jsme vyvinuli vlastní nanoroušku a začali ji vyrábět. Postupně jsme navyšovali výrobní kapacity a v současné době vyrábíme již 10 milionů kusů za měsíc. Přes 90 % produkce je určeno pro český trh,“ říká Tomáš Mertlík, generální ředitel a majitel Batist Medical.

Oproti běžným ústenkám, ať chirurgickým nebo látkovým, obsahuje nanorouška Batist vrstvu s polymerem PVDF, který tvoří velmi jemnou a hustou filtrační vrstvu, která je schopna zachytávat i velmi jemné částice o velikosti viru. Tato nanorouška tedy chrání i svého nositele. Nanorouška Batist je kompletně česká, vyrábí se v Červeném Kostelci na Náchodsku, materiál a jednotlivé komponenty pocházejí také výhradně od českých lokálních dodavatelů.

Na hranicích je zatím klid. V dalším týdnu se ale může situace na česko-polské hranici změnit. Uvedl to v sobotu pro polskou rozhlasovou stanici RadioZET tamní ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.
U hraničních přechodů se zřejmě stahuje smyčka

Batist Medical se snaží pomoci proti nemoci covid-19 nejen vývojem a výrobou dostatečného počtu nanoroušek. Maximálně se snaží také chránit své zaměstnance. „Nemáme zatím dokumentován ani jediný přenos nákazy mezi zaměstnanci. Uvažujeme tako o pravidelném testování zaměstnanců na náklady naší společnosti,“ dodává Tomáš Mertlík.