K létu rozhodně patří i výlety. Myslet při jejich plánování je ovšem třeba nejen na výběr správného cíle, ale i na stravu, kterou si vezmeme s sebou.

Podle aktuálního průzkumu Instant Research realizovaného společností Ipsos si tři čtvrtiny Čechů bere na cesty připravenou svačinu z domova. Ostatní si buď jídlo někde koupí, nebo vůbec nesvačí.

ŘÍZKY UŽ TOLIK NEFRČÍ

Podle nynějšího průzkumu se z batohů turistů pomalu vytrácí kdysi typická svačina v podobě řízku s chlebem. Tu mnozí údajně vyměnili za ovoce či zeleninu. Nejčastěji si ale svačí obložené pečivo, oblíbené jsou také sladkosti. „Na výlet si pokaždé bereme obložené chleby, nějaké ovoce nebo zeleninu, sušenky a něco k pití. Dát si po cestě oběd by nás stálo hodně. Maximálně si někde dáme opečenou klobásu nebo zmrzlinu. Jen výjimečně kupujeme hamburgery, hranolky nebo langoše," říká Kamila Marková z Náchoda. Renata Duková je jiného názoru: „Než bych se trápila připravováním nějaké svačiny, pak to s sebou v tom vedru celý den tahala, raději si někde něco koupíme."

Češi si na výlety berou svačinu z domova

Během dne je vedle pravidelného přísunu potravin potřeba myslet také na pitný režim.

„Naše denní bilance tekutin by se měla pohybovat kolem 2,5 litru, při letních teplotách nebo fyzické zátěži pak ještě o něco víc. A není pravda, že se nemá pít během jídla kvůli ředění trávicích šťáv," vyvrací někdejší proklamovaný mýtus Pavel Suchánek, odborník na výživu: „Dostatek tekutin během jídla naopak zlepšuje schopnost trávicího traktu jídlo rozmělnit. Ve výsledku se potravina tráví daleko lépe."

Nejlépe našemu organismu prý prospívá čistá pramenitá voda, sáhnout lze i po neslazeném čaji. Kvalitním zdrojem tekutin je také ovoce. Například vodní meloun obsahuje až 90 procent vody.

(zr)