Den českého piva například oslavily stovky lidí v sobotu v Centru Walzel v Meziměstí. Příležitost ochutnat mnoho druhů moku v jeden den a na jednom místě, navíc poctivě načepovaných, si tady hosté jen pochvalovali. „Líbí se mi tady prostředí, a pak široký výběr piv. Zatím jsem neochutnal všechny, ale budu se snažit," řekl jeden z návštěvníků Vladimír Gajdoš z Broumova.

Pořádání prvního dne českého piva v Centru Walzel přilákalo více než 730 hostů, kteří ochutnali třiadvacet druhů piv. „Celkem 2824krát pozvedli sklenici s pivem," sdělil Tomáš Svoboda z Centra Walzel. Dodal, že se snědlo 913 porcí jídel, která se snoubila s pivem, včetně pivního dortu. Celé odpoledne se soutěžilo, a to jak na pódiu, tak i s Náchodským deníkem. Jednou ze soutěží bylo třeba pojídání pečených kolen, do toho se pustilo deset jedlíků. „Koleno, které mělo 800 gramů, nakonec snědli tři soutěžící," dodal Tomáš Svoboda. Hosté se pivnímu moku oddávali do nočních hodin.

Den českého piva oslavil v sobotu také náchodský pivovar Primátor spolu se svými příznivci. Přidalo se k němu téměř 50 provozoven, v nichž se náchodské pivo točí. Jejich zákazníci mohli při této příležitosti ochutnat jedno poctivě načepované a hezky orosené pivo s čepičkou, jak má být, zcela zdarma. V několika vybraných restauracích jim ho nabídl přímo sládek náchodského pivovaru Miroslav Šmejda.

Symbolické zahájení svátku Dne českého piva se za náchodský pivovar uskutečnilo v pravé poledne v hotelu Rajská zahrada v Novém Městě nad Metují.

„Dnes máme svátek českého piva, proto si vám dovolíme nabídnout naše pivo," sděloval buď překvapeným nebo už natěšeným hostům restaurace sládek Miroslav Šmejda, když jim pivo přinášel.

Mnoha zákazníkům i v jiných provozovnách, které během Dne českého piva navštívil, také vysvětloval, proč tento svátek vznikl a v čem tkví jeho význam. „Den českého piva založil Českých svaz pivovarů a sladoven v loňském roce a my jsme jeho členy. Naším cílem je, abychom posílili vztah a hrdost konzumentů k českému pivu. České pivo, to je předně ležák. Když se podíváte na prodej piva ve světě, 85 procent tvoří právě ležák, jehož způsob vaření pochází z Čech," sděloval sládek.

Den českého piva má také pozvednout návštěvnost restaurací. „Přestože Češi jsou na světě stále největšími spotřebiteli piva na hlavu, spotřeba klesá a šlapou nám na paty další státy. Klesá také návštěvnost zákazníků v restauracích, kterou by tato akce měla podpořit," dodal Miroslav Šmejda.

Svátek má za cíl také vzdělávat

Protože svátek věnovaný českému pivu má hosty restaurací také vzdělávat v pivní kultuře, dostalo se jim i poučení, jak moc záleží na samotném hospodském. Právě jeho přístup má vždy velký vliv na to, jak zákazníkům nakonec pivo chutná. Spolu se sládkem Miroslavem Šmejdou čepoval pivo hostům s grácií a umem obchodní zástupce pivovaru Luděk Keizlar, který sám dříve v oblasti gastro působil. „Výsledná chuť hodně záleží na tom, jestli se pivo správně čepuje, jestli se o něj pan hospodský správně stará, má ho vhodně uskladněno, jestli pravidelně sanituje trubky a výčepní zařízení…," vysvětloval Luděk Keizlar.

Svátek Den českého piva se letos konal podruhé. Na den před svátkem svatého Václava jej vyhlásil Český svaz pivovarů a sladoven. Svátek se má stát novou celonárodní tradicí oslavy českého piva a má zvýšit povědomí veřejnosti o tomto tradičním českém nápoji a zvýšit pivní kulturu. Den před svátkem ochránce české země svatého Václava byl zvolen proto, že už císař Karel IV. vybral svatého Václava jako ochránce pivovarníků a sladovníků. Den českého piva má také přilákat širokou veřejnost zpět k posezení a debatám do hospůdek a restaurací, jejichž návštěvnost obecně v poslední době klesá.