Největším přínosem pro hasiče jsou však dva zcela nové hasičské vozy a dále hasičské vybavení v ceně přesahující dvě stě tisíc korun. To pomůže například při likvidacích ekologických havárií nebo při povodních.

Spolupráce se hasičům vyplatila
„Vše se podařilo získat díky spolupráci hasičů z Červeného Kostelce a polského partnerského města Tarnów, kteří se společně zapojili do projektu „Rozvoj spolupráce hasičských sborů na česko-polském příhraničním území, přeshraniční spolupráce v oblasti podpory prevence rizik". Hasiči společně od dubna 2014 absolvovali řadu aktivit, kterými utužili vzájemnou spolupráci a získali řadu cenných informací, které budou moci využít při své budoucí činnosti," uvedl Tomáš Kábrt z červenokosteleckého městského úřadu.

Jedněmi z nejcennějších prý pro hasiče a další pracovníky integrovaného záchranného systému (lékařská pohotovost a policie) byla dvě školení. Všichni zúčastnění se při nich učili, jak odstranit ekologickou havárii, jak využívat moderní techniku a metody zásahů a procvičili si práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Výhodou těchto školení prý bylo, že hasiči museli spolupracovat s polskými kolegy, čímž si procvičili také komunikační dovednosti.

Do spolupráce se zapojila i mládež
Příhraniční hasičská spolupráce probíhala také mezi mládeží. Mladí hasiči si spolu třeba zazávodili při soutěžích. Čeští a polští hasiči se ale také setkávali na společných besedách, kde prezentovali dětem a mládeži základní pravidla požární ochrany a ochrany životního prostředí.

Červenokostelečtí hasiči si pochvalují vydání česko-polského a polsko-českého slovníku nejčastěji používaných frází a slov v dané oblasti. To je prý dalším hodnotným výstupem česko– polské spolupráce. Aby se mezi partnery prolomila jazyková bariéra, absolvovali hasiči i několik jazykových kurzů.

„Aby toho nebylo málo, tak díky spolupráci hasičských sborů obou příhraničních měst získaly obě strany po jednom hasičském automobilu. Město Červený Kostelec jako vedoucí partner tohoto projektu zakoupilo technický požární automobil Mercedes Benz Sprinter a polský partner, Gmina Ząbkowice Śląskie, jeden střední požární automobil. V rámci projektu bylo také pořízeno vybavení potřebné pro ekologické havárie a povodně, jako jsou nafukovací člun, norné stěny, čerpadlo, protipovodňové pytle a další vybavení," doplnil Tomáš Kábrt.