Matoucí faktury s nabídkou na zveřejnění reklamy v internetovém telefonním seznamu rozesílá firmám a živnostníkům společnost Český telefonní seznam (ČTS). Společnost jako své sídlo uvádí neobývaný a na první pohled zdevastovaný dům v Třebíči.

Nabídka, kterou dostávají do schránek firmy a podnikatelé v celé republice, se na první pohled tváří jako faktura. Na druhé straně listu se drobným písmem lze dočíst, že zaplacením částky 2963 korun plátce uzavře smlouvu na následujících 12 měsíců.

Zaplacená suma je ale jen čtvrtinou roční platby, to znamená, že povinností dotčeného plátce bude během následujícího roku zaplatit ještě třikrát. Za to ČTS umístí inzerci a reklamu firmy v telefonním seznamu na svých internetových stránkách.

Nejdůležitější upozornění je paradoxně v samém závěru textu: „Tato listina není daňovým dokladem (fakturou), ale nabídkou k uzavření smluvního vztahu. Nehraďte bez přečtení výše uvedených obchodních podmínek.“

Nabídka ČTS je sice legální, pro klienty ale značně nevýhodná. Společnost podle všeho spoléhá na důvěřivost živnostníků a na to, že účetní v mnoha firmách sumu zaplatí bez přemýšlení. Ani odstoupení od smlouvy není nijak snadné.

Žena na jediném telefonním čísle, které je na ČTS k dispozici, Deníku potvrdila, že zaplacením uzavře dotyčný smlouvu. „Pokud nemáte zájem, hoďte nabídku do koše,“ řekla žena. Mnozí lidé jsou nabídkou zmateni a domnívají se, že mají platit za dotazy na zveřejnění v papírovém telefonním seznamu Zlaté stránky. Obracejí se na vydavatele, společnost Mediatel.

„Nám v současné chvíli nezbývá nic jiného, než trpělivě vysvětlovat všem našim zákazníkům, že s tím nemáme absolutně co do činění. Za minulých 14 dní nám volalo asi sto lidí z celé České republiky, protože firma Český telefonní seznam rozesílá další várku svých faktur,“ potvrdil Tomáš Gregořica z vydavatelské společnosti Mediatel.

Vydavatel Zlatých stránek jednal o možných dalších krocích s Českým telekomunikačním úřadem. I v tomto případě však platí, že lidé si musí pořádně přečíst, co je na faktuře napsáno, ještě před tím, než cokoliv zaplatí.