Na Královéhradecku dojde na základě dohody mezi krajem, ministerstvem dopravy a Českými drahami ke snížení rozsahu regionální dopravy o osm a půl procenta oproti roku 2009.

Škrty nejcitelněji zasáhnou pravidelné cestující na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, kde bude narušena taktová doprava. Ubudou především málo vytížené spoje v dopoledních a večerních hodinách a o víkendech.

„Málo využívané regionální spoje, které jezdí v současném jízdním řádu v sobotu, v neděli a v dopolední a večerní době, budou na základě jednání s Královéhradeckým krajem omezeny,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Na druhé straně však České dráhy slibují zlepšení návaznosti spojů a nasazení dalších moderních vozů Regionova na lokální tratě, například mezi Pardubicemi a Havlíčkovým Brodem budou tvořit 90 procent všech spojů. A z Pardubic do Prahy začnou dvoupatrové soupravy CityElefant zajišťovat všechny osobní vlaky.

Do Prahy z Pardubic po celý den

Například na hlavním koridoru se zrychlí i jízdní časy. Za 60 minut trasu z Prahy do Pardubic zvládnou nově i vlaky EC a IC, rychlíky prakticky nepůjdou přes 1.15 hodiny. „Vlaky SC Pendolino mezi Prahou, Pardubicemi a ostravským Svinovem nově pojedou prakticky po celý den v dvouhodinovém intervalu,“ dodal mluvčí Šťáhlavský.

V Pardubickém kraji ubude jen minimum regionálních spojů, a to prakticky pouze na dvou tratích – z Heřmanova Městce do Prachovic a mezi Moravskou Třebovou a Chornicí. Na jiných úsecích, například mezi Chocní a Náchodem, se naopak nabídka spojů zlepší.

Mezi Pardubicemi a Hradcem Králové


Zrychlené osobní vlaky nově pojedou mezi krajskými městy ve stejném taktu s rychlíky z Hradce Králové do Pardubic. O víkendu bude část těchto zrychlených spojů omezena. Naopak nově bude zaveden ranní přímý rychlík Vsacan, který pojede z Hradce Králové přes Pardubice a Olomouc do Vsetína.

Nově pojede také ranní školní vlak v 6.57 hodin z Hradce Králové, který bude přijíždět v 7.17 hodin do Pardubic.

Rychleji z Chlumce do Hradce Králové

Vzhledem k úpravě organizace provozu pojede většina osobních vlaků mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou o pět až 10 minut rychleji. Dojde k omezení provozu v dopoledním „sedle“ a k přesunu přepravních výkonů do odpolední špičky.

O víkendech budou osobní vlaky v tomto úseku trati zajišťovány modernizovanou soupravou Regionova.

Omezení rychlíků do Letohradu


Z Prahy přes Hradec Králové do Letohradu nově pojede pouze jeden pár přímých rychlíků, doplněný o jeden pár rychlíků Praha – Doudleby nad Orlicí.
V ostatních případech bude v krajském městě nutno přestupovat na spěšné vlaky Hradec Králové – Doudleby nad Orlicí, kde budou o víkendech „vypomáhat“ modernizované soupravy, sestavené z vozů řady 954 a 854. Ty mají oddíl první třídy se zásuvkami na elektřinu.

Mezi Hradcem Králové a Týništěm nad Orlicí dojde kromě prázdninového omezení dopravy také ke zrušení některých vlaků. „Půjde o okrajové části dne, tedy časně ráno nebo pozdě večer,“ sdělil Denis Sitora ze společnosti OREDO, která v kraji koordinuje a organizuje regionální dopravu.

Spěšné vlaky mezi Náchodem a Chocní

Nově pojedou tři páry přímých spěšných vlaků mezi Chocní a Náchodem, které budou pokračovat jako osobní vlaky až do Meziměstí.
Tyto vlaky budou v Chocni přípojem rychlíků od Brna a zajistí tak rychlé spojení moravské metropole do oblasti Broumovských a Teplicko-Adršpašských skal.

Autobusem do hor to bude obtížnější

Východní Čechy – V neděli 13. prosince dojde ke změnám na některých autobusových linkách.
Uspíšení ranních spojů mezi Otovicemi a Broumovem
Ranní spoje pojedou už v 6.15 hodin z Broumova do Otovic a v 6.25 z Otovic zpět do Broumova, aby cestující stihli přestoupit na spoj s odjezdem v 6.40 do Náchoda. Spoj doposud jezdící z Broumova v 7.13 pojede nově do Otovic v 7.05, zpět z Otovic se bude vracet v 7.15 hodin.

Návaznost autobusů na vlaky
ve stanici Police nad Metují
Dojde k posunu odjezdů vybraných autobusů z Machova tak, aby byl v železniční stanici Police nad Metují umožněn přestup na spěšné vlaky ve směru Starkoč. Změněné odjezdy z náměstí v Machově budou v sobotu ve 12.25 hodin, v obou víkendových dnech ve 14.25 a v pracovní dny ve 4.27 a v 8.25. Návaznost na autobus do Náchoda zabezpečí v zastávce Na Mýtě spoj jedoucí z Machova ve 21.00 hodin, jenž bude uspíšen o 10 minut.

Skibusy do Odolova a do Karlowa
Kromě obvyklých letních cyklobusů pojedou na linkách do Odolova a Karlowa v období od 26. 12. do 27. 2. každou sobotu také skibusy. Do Odolova se pojede z Náchoda v 9.35 hodin přes Hronov a Červený Kostelec. Skibus do Polska bude jezdit z Náchoda, pojede ve 12.15 do Karlowa. Zpět se vrací v 16 hodin.

Omezení spojů na trase Deštné v Orl. h. – Hradec Králové – Praha
Sobotní spoj v 9.00 hodin z Deštného skončí jízdu v 10.35 v Hradci Králové, nepojede dále do Prahy. Stejně tak v sobotu nepojede autobus ve 13.00 z Prahy, ale bude veden ve 14.55 z Hradci Králové. Úplně zrušen bude sobotní spoj ve 14.35 z Deštného do Prahy a nedělní spoj v 8.45 z Prahy do Deštného. Odjezd sobotního spoje ve 12.50 z Dobrušky do Hradce Králové proto bude posunut na 13.35 z Dobrušky. Sobotní spoj, jenž doposud jezdil z Hradce Králové do Dobrušky ve 13.50, nově pojede už ve 12.25 hodin z Hradce Králové. Ve 13.20 bude do Dobrušky přijíždět autobus z Nového Hrádku, o 30 minut později oproti současnosti. Dojde tím k vytvoření návazností v Novém Hrádku (přípoj od Olešnice v Orlických horách a Náchoda) a v Ohnišově (přípoj od Deštného v Orlických horách).

Nové ranní spoje pro školáky do Českého Meziříčí a Dobrušky
Úplně nových spojů budou moci využít děti, navštěvující školy v Českém Meziříčí a Dobrušce. Z Nového Města se bude vyjíždět v 6.50 hodin, autobus pojede přes Nahořany a Slavětín n. Met. do Českého Meziříčí, kam dorazí v 7.15 hodin. Dále bude možno pokračovat přes Pohoří do Dobrušky, s časem příjezdu v 7.30 na autobusovou stanici. Odtud bude možno v 7.30 hodin cestovat do Nového Města nad Metují. Tyto spoje poprvé vyjedou 4. ledna.

Dřívější odjezd z Deštného v Orl. h. do Orlického Záhoří
Autobus bude odvážet školáky o hodinu dříve, tedy v 15.30 hodin z Orlického Záhoří do Deštného v Orl. h. V neděli navíc pojede spoj v 15.50 hodin z Orlického Záhoří přes Deštné přímo do Prahy, v Deštném bude možnost přestupu ve směru Náchod. Zrušen bude naopak spoj ve 13.40 z Orlického Záhoří do Deštného.

Informace o změnách na Trutnovsku a v oblasti IDS IREDO najdete na www.portal.idos.cz.