„Často tam nasávají a povalují se na lavičkách. Křičí a někdy je to o strach kolem nich procházet. Pak také nakupují v Bille a prodavačky jsou nervózní, jestli tam nekradou," uvedla rozzlobená obyvatelka jedné z přilehlých ulic.

Povalující se odpadky a pokřikování

Okolí pěšiny je poseto odpadky a všude se povalují plastové lahve od levného vína. „Několikrát denně sem chodí nakupovat alkohol. Někteří jsou slušní a ty ostatní mírní, jiní tu ale křičí, snaží se krást a obtěžují zákazníky," říká zaměstnankyně nejbližší prodejny. „Každý se jich ale bojí a nikdo si na ně nedovolí," dodává zkroušeně. Pracovnici blízké kavárny skupina také vadí a mluví i o špatném dojmu na turisty.

V další sobotu večer jsme se skupinou hovořili. Již značně pod vlivem alkoholu jsou velmi mluvní, podávají ruce a nabízí víno. Diktují jména, přezdívky a slogany, které máme do článku napsat. Přiznávají, že se občas opijí a poté na místě usnou. Odpadky však prý ob den uklízí. A informace o drogách odmítají.

„Chlastáme, hulíme, drogy ale neberem," říkají. Vzápětí ale vtipkují, že kdybychom prý něco měli, tak by si dali.

Jde především o místní, od dvaceti do padesáti roků. Jsou špinaví, neboť i dle svých slov „občas nemají kde bydlet".

Že je však někteří obviňují i z užívání tvrdých drog, taková zmínka je mírně podráždila. Přesto nesměle hovořili o čerstvě zesnulém kamarádovi: „Ufetoval se, protože ho bolel svět."

Petr Tichý

Čtěte také: S opilci je to jako hon na kočku a myš