Pravidla soutěžeProjekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci s regionálními Deníky potrvá do konce června tohoto roku, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun.
Každý týden se tým ČRo Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypravuje do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů. V pátek po 15. hodině si na vlnách ČRo Region poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů.
Reprízu naladíte v neděli po 15. hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení.
Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční 15. hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také v 15.OO hodin a začne následné hlasování pro další SDH.
Hlasovat lze prostřednictvím SMS na telefonní číslo 900 11 04 ve tvaru: DOBRACI (mezera) název sboru, zde tedy DOBRACI CERNCICE.
Cena jedné SMS zprávy jsou 4 koruny. Podrobnosti najdete na webu: www.dobraciroku.cz

Sbor dobrovolných hasičů z Černčic, které se nacházejí nedaleko Nového Města nad Metují, letos oslaví 135 let. Sbor má 102 členů, z toho 65 mužů a 37 žen. Je vedený výborem o třinácti lidech.

„Založení sboru se uskutečnilo krátce po svěcení župního praporu. To se konalo 29. června 1881. Na založení sboru měl hlavní zásluhu pan Josef Žďárek, který vyzval černčické spoluobčany k činnosti," vypráví Václav Lukášek, jak to všechno začalo.

Výzbroj tehdejších hasičů činily pletené džbery na dopravu vody a tlumice na utloukání jisker. V roce 1883 byl sbor vybavený první stříkačkou se dvěma písty. Po čtyřiceti letech byla stříkačka zmotorizovaná a využívali ji až do roku 1938. Tehdy ji nahradila nová moderní motorová stříkačka a automobil na přepravu mužstva.

CHRÁNÍ ŽIVOTY I MAJETEK

Hasičská zbrojnice byla vybudována v roce 1930. „Po dalších vozidlech Robur a Avia Furgon a požárních stříkačkách PS 8 a PS 12 sbor v současné době disponuje vozidlem Opel, které je přizpůsobeno k potřebám převozu požární stříkačky PS 16, veškerého zásahovému materiálu a mužstva," popisuje starosta sboru a připomíná, že hlavním posláním černčických hasičů je udržovat techniku v dobrém stavu, aby mohli v případě potřeby zachránit životy a majetek spoluobčanů.

Dne 23. června 2013 se v obci uskutečnila slavnost u příležitosti vysvěcení nového zvonu, který byl slavnostně vyzdvižen do opravené čtyři sta let staré zvonice, dominanty Černčic. Při té příležitosti byl vysvěcený i nový hasičský prapor, který se tak stává zástavou všech černčických hasičů minulých, současných a především budoucích.

AKCE A SOUTĚŽE

Dobrovolní hasiči pořádají každoročně ve spolupráci s obcí pálení čarodějnic, kterému předchází předmájový průvod obcí. Pravidelně také zvou děti z místní mateřské školky na prohlídku zbrojnice a vybavení, včetně vystavených pohárů ze soutěží. „Doufáme tímto ve větší zájem dětí jak o požární sport, tak i o hasičinu jako takovou," vysvětluje Lukášek.

Začátek července bývá ve znamení hasičské soutěže „O pohár starosty obce", kde prý bývá vždy hojná účast. Družstva soutěží v klasickém požárním útoku. Další významnou kulturní činností sboru je pořádání Posvícenské zábavy v místním kulturním domě.

„Naší největší chloubou a vlastně i propagací sboru a obce jsou soutěžní družstva mužů a žen. Tato družstva se skládají víceméně z rodin. Není divu, že při přípravě na útok asistují děti a ženy z družstva těsně před útokem odbíhají pohoupat kočárek," usmívá se starosta. „I tak dávají svým soupeřům o sobě znát," poznamenává.

Největším úspěchem černčických hasičů byla první místa obou družstev v okrskové soutěži v letech 2013 i 2014 a v roce 2015 vítězství černčických žen v prestižní VH print náchodské hasičské Primátor lize. 

Jak hlasovat?

Pošlete co nejvíce SMS zpráv ve tvaru DOBRACI CERNCICE na telefonní číslo 90 011 04.

POZOR! Hlasy pro hasiče z Černčic posílejte do pátku 6. května do 15 hodin. Každý, kdo pošle, SMS zprávu má šanci získat pivo na měsíc zdarma. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezený.