Tentokrát se čtenářka ptá: Stalo se mi, že jsem namazala syna po koupeli olivovým olejem a celý se osypal. Čím v takových případech vyléčit podrážděnou kůži? Jakou mastí mazat?

Lékárnice Veronika Hašková z lékárny v nemocnici v Rychnově odpovídá:

Patrně se může jednat o alergickou reakci, která mohla a nemusela být vyvolána právě zmíněným olivovým olejem. Jde o to, zda namazání olivovým olejem jste využila poprvé, nebo už jste jej používala i dříve, zda nedošlo např.: ke změně mýdla čí přípravku, který používáte při koupání. Také se vyrážka mohla objevit ve spojitosti např. s nějakou potravinovou alergií nebo změnou pracího prášku atd.

Ke zklidnění podrážděné kůže a projevů alergie se dají využít kapky podávané ústy s obsahem látek, zmírňujících tyto projevy. Mazat takto podrážděnou kůži můžete aplikací mastí, krémů a balzámů, či tělových mlék, které by měly být nejlépe bez parfemace. Dají se využít přípravky s obsahem konopí, výtažků z bílého ovsa apod., které jsou vyvíjeny pro použití na citlivou až atopickou pokožku.

Určitě bych zapátrala, z jaké příčiny se mohla vyrážka objevit, zda to bylo opravdu v souvislosti s aplikací olivového oleje.