Největší investiční akce města za posledních několik let – rekonstrukce a intenzifikace čističky odpadních vod (ČOV) – byla slavnostně zahájena v pondělí dopoledne.

Přímo v areálu čističky se sešli zástupci města, dodavatelské firmy a další hosté. Hned v úvodu byli všichni seznámeni s tím, co čističku odpadních vod v následujících několika měsících čeká a nemine. Místostarosta Zdeněk Kadidlo seznámil přítomné s historií ČOV, s tím, že v místech dnešní čističky dříve stávaly mlýn a pila. „Město prostor poté, co pila skončila, odkoupilo, a v roce 1989 byla zkolaudována čistírna odpadních vod, která v té době stála 178 milionů korun,“ řekl Zdeněk Kadidlo a dodal, že čistička v dnešní době funguje pro Polici nad Metují a Bukovici a že na ni mohou být připojeny i další lokality.

Cílem intenzifikace, která byla v těchto dnech zahájena, je doplnění stávajícího zařízení v areálu ČOV tak, aby čistička bezpečně plnila po roce 2010 požadované limity a zpracovala případně i výhledové navýšení produkce přiváděných odpadních vod.

„Intenzifikace spočívá zejména v modernizaci strojního zařízení, a to doplněním provzdušňovacích elementů, posílením účinnosti biologické denitrifikace, anaerobní stabilizací přebytečného kalu či umožněním chemického dosrážení a monitorování fosforu a zejména umístěním mikrosítové filtrace,“ vysvětlila Helena Ištoková z finančně správního odboru Městského úřadu v Polici nad Metují, která má na starosti dotace.

Projekt Intenzifikace čističky odpadních vod v Polici nad Metují je spolufinancován z fondů Evropské unie (z Evropského fondu pro regionální rozvoj / Fondu soudržnosti) v rámci Operačního programu Životní prostředí. Jak nám řekla Helena Ištoková z MěÚ, celkové způsobilé výdaje činí téměř 56 milionů korun. Po odečtení budoucích příjmů se tato částka snižuje o zhruba 11 milionů korun. Město získalo na tento projekt dotaci z EU přesahující 38 milionů korun, dále dotaci ze státního rozpočtu prostřednictvím Státního fondu životního prostředí, a to ve výši přes dva a čtvrt milionu korun. Půjčka poskytovaná Státním fondem životního prostředí s roční úrokovou sazbou jedno procento, kterou si město vzalo, činí zhruba 4,5 milionu korun.