Mám záchvaty bolestí hlavy, kdy rozeznám, že je to migréna a co mně na bolest pomůže? Barbora
„Migréna je samostatné chronické onemocnění, které je charakterizované opakovanými záchvaty bolestí hlavy s typickými doprovodnými příznaky jako jsou nevolnost, zvracení, světloplachost, větší citlivost na zvuky, zápachy a podobně,“ vysvětlila lékárnice Darina Šrolová (na snímku) z náchodské lékárny U sv. Terezie.

Jak dodala, migréna se vyskytuje častěji u žen (kolem 15%) než u mužů (asi 7%) a postihuje prakticky všechny věkové skupiny. Největší počet migrén je mezi třicátým až čtyřicátým rokem života.

Existují dva typy migrény

Rozlišují se dva typy migrény: migréna s aurou (aura předzvěst) a migréna bez aury, která je mnohem častější (80%).

Aura předchází vlastním bolestem hlavy a projevuje se přechodnou poruchou zraku, různými poruchami zorného pole (vidění vlnovek, někdy záblesků, drobných předmětů a podobně).

Vzácněji předchází migréně porucha citlivosti v končetinách, mravenčení a brnění, popřípadě porucha hybnosti končetin či porucha řeči. Příznaky aury obyčejně vymizí při nástupu bolesti hlavy.

Léčba migrény je jak nemedikamentózní (bez použití léků a spočívá v odstranění vyvolávajících faktorů), tak i medikamentózní (s použitím léků).

Z volně prodejných léků lze použít u lehčích případů bez konzultace lékaře běžná analgetika (acylpyrin, paralen), antirevmatika (ibuprofen,indometacin) a jiné. Těžká migréna má být léčena po konzultaci s lékařem.

V současné době je známa již celá řada specifických antimigrenik, které přímo ovlivňují mechanismus vzniku migrenózního záchvatu. Jejich použití by mělo být doporučeno a kontrolováno specialistou, protože u jiných než migrenózních bolestí hlavy jsou prakticky neúčinné a navíc se nesmí podávat u některých doprovodných onemocnění.

Nemocný by měl být vyšetřen odborníkem

Je doporučováno, aby byl nemocný s typickou migrénou alespoň jedenkrát za život důkladně vyšetřen odborníkem (neurologem) a aby léčba byla usměrňována a kontrolována lékařem.

Nekontrolovaná samoléčba vede velmi často k návyku na některé léky a ke vzniku každodenních bolestí hlavy z nadužívání léků (Valetol,Ataralgin,Acylcofin ,Nalgesin atd.).

Mezi nejmodernější léky patří triptany, které se podávají v prvních chvílích záchvatu. Nepodávají se preventivně pro možnost vzniku chronické každodenní bolesti hlavy a při jejich častém a nadměrném používání, např. Sumatriptan (Sumigra). Triptany tlumí nejen bolest,ale i doprovodné vegetativní příznaky. Samozřejmě tyto léky jsou vázané na recept.

V případě individuálního zájmu funguje každé úterý od 13 do 15:30 hodin konzultační poradenství v lékárně U sv.Terezie, Tyršova 866, Náchod, tel. 491420306, e-mail: lekarna.usvateterezie@lloyds.cz. Na výše uvedenou e-mailovou adresu můžete posílat své dotazy týkající se užívání léků.
Další informace o migréně si můžete přečíst ZDE.