„Ranní maraton“ zahájil návštěvou ZŠ na Babí, poté navštívil školy ve Starém Městě, na Plhově a první třídy ZŠ Komenského, které sídlí v Sokolské ulici. Jeho poslední zastávkou byla ZŠ a MŠ Josefa Zemana.

„Úsměvy střídaly slzy dojetí a to jak dětí, tak rodičů. Věřím, že všichni školáci dnes vykročili pravou nohou, jak jsem měl sám možnost vidět, většina prvňáčků se do školy těšila…,“ popsal svůj dojem ze zahájení školního roku starosta.

Sloučené školy mají sáhodlouhý název

Nové Město n. M. – Střední průmyslová škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Nové Město nad Metují, Školní 1377 – tento sáhodlouhý název školy je výsledkem sloučení dvou novoměstských středních škol, o němž rozhodli 5. května krajští zastupitelé. Vznikl tak zřejmě nejdelší název vzdělávacího zařízení nejen na Náchodsku, ale možná i v celém Královéhradeckém kraji. „Myslím si, že budeme v tomto směru určitě mezi prvními,“ potvrdil nám ředitel Jaromír Holeček. Škola má v současnosti přes 750 žáků a do prvních ročníků jich včera nastoupilo kolem 180. „Vzhledem k situaci, která tu momentálně je, kdy deváté třídy opouštějí početně slabé ročníky, tak tento počet považuji za úspěch,“ říká ředitel Jaromír Holeček.

Prvňáčci dostali fialové šerpy

Suchý Důl – V suchodolské malotřídní „Škole pohody“ mají od včerejška osm nových žáků. Jeden z nich je dokonce pětiletý, pro svou zralost šel do školy o rok dřív. Všichni noví prvňáčci byli hromadně uvítáni ředitelkou školy Lenkou Soumarovou a ostatními vyučujícími. Nechyběla ani pohádková postavička „včelky Máji“, která bude děti po celý nový školní rok provázet a pomáhat jim s učením. Památkou na první školní den bude pro novopečené prvňáky fialová šerpa s nápisem „Prvňáček“, kterou společně s květinou dostali.

Ne všichni jsou natěšeni na učení…

Hronov – I v Hronově skončilo pro šestileté caparty období her a nastává pro ně další životní etapa, kde již je čekají povinnosti a minimálně devět let vzdělávání. První den se převážně všem líbil, ale všichni nadšením nezářili…

Do první třídy nastoupil i Patrik Hanzl, který se nejvíce těší na to, že si bude moci vybrat k obědu ze čtyř jídel. „Těším se i na přestávky a na to, že budu mít i prázdniny,“ pokračoval. O učení se nezmínil – to se asi uvidí časem.

Dalším prvňákem je i Tomáš Kopecián, ten se do školy vůbec netěší, jelikož tam nejsou žádné hračky. Do školy bude muset chodit jako jeho brácha, ale bude to prý nuda…(řez, sýk, jim)