Hodinu po poledni vyrazilo okolo 130 závodníků z 24 týmů z náměstí směrem k náchodskému zámku, dále přes Kramolnu, Trubějov, Olešnici, Všeliby, Bakov, Řešetovu Lhotu, Lhotky, Kramolnu a zpátky do Náchoda. Tuto trasu museli cyklisté projet celkem osmkrát. Celková délka závodu čítala 168 kilometrů.

„Ten kopec na zámek jim nezávidím. Tam si máknou," komentoval náročný úsek jeden z přihlížejících diváků. Stejně jako desítky dalších lidí přišel závodníky podpořit.

Proměnlivé a chvílemi i deštivé počasí bylo pro sportovce nepříjemné. Přesto ti nejrychlejší zvládli jedno kolo přibližně za půl hodiny. Šlapali do pedálů průměrnou rychlostí okolo čtyřiceti kilometrů za hodinu.

„Ono se to nezdá, ale cyklistika je kolektivní sport, bez týmu jako byste nebyli. Sám voják v poli toho moc nezmůže," konstatoval komentátor závodu krátce po prvním kole, kdy se někteří jezdci s poměrně výraznou ztrátou oddělili od pelotonu.

Tradiční seriál závodů Visegrád 4 Bicycle race startoval v dubnu v Maďarsku a na Slovensku, po třítýdenní pauze se klání týmů přesunulo do Polska a finálový závod seriálu se uskutečnil právě v Náchodě.

Kromě cyklistů z Čech, Slovenska, Maďarska a Polska ochutnali náročnou trať i jezdci z Austrálie, Rakouska, Itálie, Německa či Tchaj-wanu.

V rámci akce se na náchodském náměstí konal také kulturní program, na kterém vystoupily hudební soubory ze všech členských zemí Visegrádské 4.