Jako každý rok i letos se na na začátku června rozjedou dvě linky cyklobusů Kladského pomezí, aby mohly vozit výletníky do těch nejzajímavějších míst regionu a dokonce až za hranice s Polskem. Z Hradce Králové tak bude možné dostat se bez auta do polských Vambeřic, které je jedním z nejvýznamnějších poutních míst v Polsku.

Cílem služby je podpora rozvoje šetrných forem cestovního ruchu, prodloužení pobytu návštěvníků a jejich rovnoměrné rozložení po celém regionu.

„Autobusy na obě linky jsou připraveny. Dokonce jeden bude fungl nový – Iveco Crossway," prozradil Robert Patzelt, dopravní ředitel CDS Náchod, která obě linky provozuje.

Pro výletníky jsou tradičně připraveny dvě linky – červená a modrá. Delší červenou linkou se cestující dostanou z Hradce Králové až do Horní Malé Úpy na Pomezní boudy. „Na této trase se staví například v Jaroměři, a tak lze i s kolem zavítat do pevnostního Josefov. Zastávka v České Skalici, které je perfektním výchozím místem pro návštěvu Babiččina údolí nebo se odtud dá projet kolem vodní nádrže Rozkoš," uvádí Markéta Venclová z destinační společnosti Branka, která cyklobusovou dopravu organizuje.

Vystoupit se dá i v Adršpachu a navštívit zdejší pískovcové skalní město.

NA ROZHLEDNU NEBO DO PODZEMÍ DOLU BOHUMÍR

„Díky zastávce v Jívce či Radvanicích se lidé snadno dostanou rovněž do Jestřebích hor, kde kromě úžasných výhledů a krásné přírody čekají dvě rozhledny, Lotrandova sluj nebo celá řada vojenských opevnění nebo oblíbený výletní cíl – měděný důl Bohumír," vyjmenovává Markéta Venclová další zajímavá místa na trase. Ale právě mezi dolem Bohumír a Trutnovem bude doprava cyklobusem zatížena objížďkou. „Objížďka je plánovaná do 15. června. Pak by měla přijít ještě jedna etapa," dodává.

NÁCHOD – KŘIŽOVATKA DO RŮZNÝCH SMĚRŮ

Jednou z důležitých zastávek na červené trase je také město Náchod, odkud se nabízí hned několik možností na cyklovýlet. „Důležité je, že cyklobus přijíždí do Náchoda právě včas, abyste mohli v případě zájmu přestoupit na druhou modrou linku cyklobusu, která bude návštěvníky vozit po celou sezonu přes polskou Kudowu Zdrój a Karłów až do Broumova. Zde se nabízí výlet k poutní bazilice do Vambeřic, kde cyklobus také staví nebo se ze zastávky v Karłówe či Radkówe mohou vydat na kole přes Božanov a Martínkovice za exotickými zvířátky na broumovskou farmu Wenet," doplňuje Eva Urešová z Obecně prospěšné společnosti Branka, a upřesňuje, že modrá linka bude v době letních prázdnin jezdit v pracovních dnech pouze na Karłów, a do Broumova v sobotu, v neděli a o svátcích.

CYKLOTURISTY LÁKÁ I POLSKÝ DOPRAVCE

Snad jedinou vadou na kráse je polská „konkurence", která jen několik minut před odjezdem polední linky cyklobusu vyjíždí z náchodského autobusového nádraží do polské Kudowy Zdrój, odkud pokračuje cyklolinka na Karłów. „Ale to není až taková konkurence. Sice tomu říkají cyklolinka, ale myslím, že neměli ani vlek na kola – dávali je normálně dovnitř autobusu. Je to takový polotovar cyklobusu," dodal dopravní ředitel CDS Náchod Robert Patzelt.

NETRADIČNÍ VÝLETY LÁKAJÍ STÁLE VÍCE LIDÍ

V loňském roce využilo služeb cyklobusu kolem 12 tisíc cestujících. S ohledem na stále stoupající zájem o cyklistiku doufají organizátoři cyklobusové dopravy v další nárůst. „Mnozí sice dávají přednost vlastní automobilové dopravě, ale s ohledem na to, že stále více lidí se snaží šetřit přírodu, tak je cesta cyklobusem pro určité skupiny lidí určitě zajímavý zážitek," věří Markéta Venclová, že do cyklobusu v této sezóně usedne ještě více pasažérů.