Tato technika, při které se čerpá voda ze zdroje a dopravní vedení je až k místu požáru po hadicích ze stroje do stroje, je podle slov zástupce velitele okrsku Ostaš Ivana Krause jedním z důležitých článků při zásazích. Používá se především při nedostatku cisteren a v místech, kam se již nedostanou hasičská auta. “Loni jsme ji využili například při rozsáhlém požáru v pískové rokli,“ informoval nás Ivan Kraus.

V cíli za hodinu


Při pátečním cvičení zkoušeli dobrovolní „muži v modrém“ zmíněnou techniku na trase dlouhé zhruba 1600 metrů vedoucí mírně do kopce. Po nástupu všech jednotek a seznámení s úkolem se hasičská auta rozjela na předem určená místa a požárníci začali pod dohledem velitele zásahu Ladislava Prouzy natahovat vedení.


„Každá jednotka měla 10 hadic a stroj. Na zdroji, kterým byl potok v Suchém Dole, byla použita stříkačka „16“, která dodávala vodu. Mezi jednotlivými stroji pak bylo vždy napojeno deset hadic typu B. Z posledního auta se na závěrečný zásah používaly dva proudy typu C,“ popsal Ivan Kraus. Dodal, že samotná voda byla do hadic dodávána až v okamžiku, kdy tři jednotky měly natažené vedení. Do místa cíle, který byl na Slavném, se ji pak podařilo dopravit zhruba za hodinu.

Sbory dovybavit


Hasiči po provedení akce mohli konstatovat, že se obešla bez větších problémů.


„Stalo se jen to, že mašina jedné jednotky vysadila, a tak musel být postupně snižován tlak, aby hasiči mohli stroj znovu nastartovat a dodávku vody obnovit,“ sdělil Ivan Kraus. Ten v souvislosti s tímto problémem upozornil i na to, že některé sbory by bylo třeba dovybavit přenosnými radiostanicemi, aby byla lepší komunikace mezi velitelem zásahu a strojníky, a v případě poruchy strojů či vedení mohlo dojít k jejich rychlé opravě.
S akcí spokojeni


„Domnívám se, že zásah obecně proběhl v pořádku. Místo, kam jsme měli vodu dopravit bylo dosaženo,“ řekl spokojeně Tomáš Vítek ze Sboru dobrovolných hasičů Suchý Důl. Starosta této jednotky Josef Reimann ještě dopnil, že velikým kladem cvičení bylo, že se ho zúčastnili i mladí hasiči, kteří dálkovou dopravu vody doposud ještě neprováděli a nyní již konečně vědí, v čem spočívá.