Školákům v Africe však i takové kolo umožní příjemnější cestování do školy, která je ve většině případů vzdálená i několik desítek kilometrů od jejich bydliště.

V Polici vybrali osmatřicet kol

V našem regionu se ke sbírce připojilo město Police nad Metují Metují, kde zřídili sběrné místo na služebně městské policie. Od poloviny ledna až do konce února tak mohli všichni zájemci na tomto místě věnovat své dosloužilé jízdní kolo.

Poličtí nakonec věnovali na pomoc dětem v Africe osmatřicet jízdních kol. „Když někteří lidé nebyli už schopní kolo přivést, tak jsme pro něj zajeli sami. Počet kol nás mile překvapil a jsme spokojení. Nyní už čekáme na dopravce, který je odveze na centrální sběrné místo do Miletína," informoval vedoucí strážník Petr Zima. Odtamtud poputují na černý kontinent.

Jako dobrý nápad zaujala sbírka jízdních kol také vedení obce Zábrodí-Horní Rybníky. Na tamním obecním úřadě otevřeli sběrné místo na začátku ledna a ponechají ho po celý letošní rok.

„Sbírka mě zaujala, protože to je na dobrou věc a pomůže opravdu tam, kde to je potřeba. Jelikož na úřadě volné prostory máme, tak jsme jednu místnost na sbírku vyčlenili," uvedl starosta Jan Dlauhoweský.

V Zábrodí začíná propagační akce

Nyní začínají tuto dobročinnou akci propagovat mezi obyvateli.

„Začínáme distribuovat mezi lidi letáky, aby se to dostalo do podvědomí. Teď je ten správný čas, kdy se začne s jarním úklidem a každý se bude zbavovat nepotřebných věcí, mezi nimiž jsou i stará, ale stále funkční jízdní kola. Prozatím máme na úřadě asi deset kol, ale už mám signál od lidí, kteří se chystají také přispět. Vždy, až jich bude alespoň dvacet, tak je odvezeme, ale každé pondělí a čtvrtek je budeme sbírat minimálně do konce letošního roku," dodal Dlauhoweský.