„V rámci našeho téměř ročního působení na radnici se řídíme hlavně volebním programem, který jsme občanům města představili a slíbili. Řídíme se také strategickým plánem města do roku 2030, který obyvatelé připomínkovali a řekli svá přání. Připravili jsme akční plán na rok 2015, kde jsou rozpracované jednotlivé body v návaznosti na rozpočet města," řekl starosta Martin Staněk (SNK).

Podle něj jedním z nejdůležitějších bodů strategického plánu tak, jak to vidí občané, byla bezpečnost ve městě. S tím souvisí nařízení rady města zakázat na celém území České Skalice podomní a pochůzkový prodej. Ten ohrožuje zejména seniory a lidi, kteří se nemohou bránit.

„Toto nařízení, na něž upozorňujeme na cedulích při vjezdu do města, platí od dubna. Už byly uděleny dvě pokuty těm, kteří se toto nařízení rozhodli nerespektovat," uvedl starosta.

Obyvatelé rovněž velmi negativně vnímali hazard. Město vydalo vyhlášku o jeho celoplošném zákazu. Účinnost vyhlášky je od 1. ledna příštího roku s tím, že k poslednímu dni roku letošního zaniknou všechna povolení a licence vydané městem. Ministerstvo financí by pak mělo ve správním řízení odebírat povolení, která byla vydána, a ukončovat je dříve než v roce 2019.

Milionové investice do chodníků a cest

Důležité a občany sledované jsou investice. „Jsem rád, že se letos pohnulo s chodníky a komunikacemi. Dokončila se nová komunikace „U topolu" v ceně čtyři miliony korun, kde vznikly chodníky. Podařilo se dořešit letitý problém v Jiráskově ulici. Tam byla vystavěna infrastruktura a bude tam podpořena výstavba.

Ve Zlíči se nyní buduje chodník od sochy Boženy Němcové k Vilémovu mostu. Je to investice za 1,5 milionu korun. Podařilo se na to získat dotaci a chodník bude dokončen ještě letos," slibuje Staněk.

Zastupitelstvo na minulém zasedání rozhodlo, že vloží prostředky na dokončení chodníku v Jiráskově ulici k vojenskému hřbitovu, který bude podpořen dotací.

REKONSTRUKCE části komunikace druhé třídy z náměstí do Zelené ulice v rozsahu 10 milionů korun. V současné době stále probíhá rekonstrukce části komunikace druhé třídy z náměstí do Zelené ulice v rozsahu 10 milionů korun. Město v této akci vystupuje jako investor při rekonstrukci chodníků za 1,5 milionu korun. Bohužel však došlo ke zdržení. Akce měla být totiž dokončena v srpnu ještě před začátkem školního roku.

„Na náměstí však došlo k archeologickému výzkumu, při němž se našly zbytky původních cest a také stará studna. Kvůli tomu byly na měsíc a půl posunuty práce k dokončení ulice," vysvětlil starosta.

HYNEK ŠNAJDAR