Podle jeho slov vyrazili na nákupy někteří lidé jen proto, aby naplnili košíky potravinami a celý nákup darovali do potravinové banky.

„Tento výsledek nás mile překvapeni, protože kvůli covidovým omezením jsme byli limitování v obchodech i při rozdávání letáků, takže lidé se o sbírce dozvídali spíš jen z médií. Očekávali jsme, že budeme tak na 50 procentech loňských čísel, ale celorepublikově sbírka překročila hranici roku 2019,“ potěšilo Šůstka, který za štědrostí vidí sounáležitost v těžké době.

„Lidé cítí, že je potřeba pomoci lidem, kteří jsou v tíživé nouzi. Společnost si to vzala za své, což vidíme i v aktivitě různých organizacích, které s námi spolupracují a uspořádaly i své sólo sbírky. Moc si toho vážíme, že se lidé k tomu takto postavili.“

Vozidlo našli hasiči mimo komunikaci převrácené v příkopu na střechu. Nikdo z posádky se u auta nenacházel. Foto: HZS KHK
Automobil skončil na střeše, řidič zmizel ve tmě

Přej a bude Ti přáno, dej a bude Ti dáno. V duchu tohoto rčení se uskutečnila potravinová sbírka v první polovině listopadu i v Polici nad Metují. Ta kvůli nouzovému stavu měla sice jinou podobu než v minulých letech, ale nový formát dárce neodradil – ba naopak: V Muzeu papírových modelů, kde vznikl provizorní sklad, se sešlo překvapivě velké množství potravinových darů. „Volání potravinových bank rezonovalo velkou částí společnosti a o to větší chuť měli dárci něčím přispět a pomoci,“ těšilo koordinátorku sbírky Martinu Váňovou.

Potraviny přinášeli zejména místní dárci, kteří buď přicházeli darovat potraviny k Muzeu papírových modelů do připraveného černého boxu nebo v koloniálu na náměstí bylo improvizované sbírkové místo. „U pokladny byla krabice a ti kdo chtěli, tak po nákupu tam něco darovali. Každý den jsme odtamtud odnášeli plný batoh jídla,“ popisuje Martina Váňová.

Kromě pořadatelské Police štědří dárci potraviny sbírali v okolních obcích a městech. „Všechno se to seběhlo v podstatě náhodně. Hned první den, kdy jsme zveřejnili zahájení sbírky, tak se nezávisle ozvali lidé z okolních měst a nabídli nám, že přidají nějaké potraviny a pokud máme zájem, tak zajistí obdobné sběrné místo,“ říká Martina Váňová, že nakonec takových míst bylo šest.

Pivo
Milovníci piva sáhnou hlouběji do kapsy. Covid dopadá i na pivovary

Například v Náchodě se koordinování sbírky ujala provozovatelka kosmetického salonu Lenka Zajíčková. „Momentálně musím mít salón uzavřen, takže prostor jsem tam měla. Díky mojí facebookový stránce se mi ozývali zákaznice, které ke mně chodí. Buďto mi přivezli přímo potraviny nebo poslali peníze a já jsem za tu částku nakoupila, vyfotila jídlo a účtenku,“ popsala, jak se v Náchodě plnily tři bedýnky

Zaplněné stoly potěšili i ředitele Muzea papírových modelů Pavla Frydrycha. „V porovnání s minulým rokem je naše sbírka asi desetkrát vydatnější než vloni,“ přejel pohledem zaplněné stoly. „Podle mě platí, že když není dobře, tak jsme schopni si pomoci. A je to nejviditelnější při problémech. Když byly povodně, tak si lidé pomáhali, na jaře se šily roušky, když nebyly. I když se můžeme hádat kvůli fotbalu, politice nebo kvůli čemukoliv, ale když jde do tuhého, tak si umíme pomoci a táhnout za jeden provaz,“ je přesvědčen Martin Frydrych, že společnost je v podstatě zdravá.

Covid-19 lůžka který vyčlenila Náchodská nemocnice v rehabilitačním pavilonu, kde se starají o pacienty s koronavirem
"Přeji si, aby tato doba brzy skončila," říká sestřička covid ambulance

Darované potraviny nyní, které doplnily potravinovou banku v Hradci Králové, v rámci stanovených opatření zůstanou nějaký čas v karanténě. Pak je dobrovolníci začnou připravovat k expedici. „Máme dlouholetou spolupráci s organizacemi, které pracují s lidmi v nouzi a potřebuji pomoci – ať to jsou senioři, lidé bez domova či matky samoživitelky. Tyto organizace potravinovou pomoc pak dodávají podle potřeby konkrétní pomoc lidem v nouzi,“ dodává Vojtěch Šůstek.

Jedním z těch, kteří potravinovou podporu využívá pro své klienty je Domova pro matky s dětmi v Hradci Králové. „Naše klienti podporujeme v tom, že dostanou z potravinové banky suroviny z nichž si pak vaří,“ říká vedoucí Domova pro matky s dětmi Zdeňka Koutníková, která přidala příběh konkrétní klientky.

„Matka se dvěma dětmi je v situaci, kdy nemá k dispozici finance na pořízení základních potravin. Než ji přijdou dávky hmotné nouze, tak aby mohla sebe a děti zabezpečit jídlem, dostane pomoc potravinové banky. Kromě surovin poskytujeme i podporu ve formě edukace, kdy jim v případě potřeby poradíme, jak potraviny správně využít, aby připravila vhodné jídlo,“ popsala Zdeňka Koutníková.

Covid-19 lůžka který vyčlenila Náchodská nemocnice v rehabilitačním pavilonu, kde se starají o pacienty s koronavirem
Hořická nemocnice má nedostatek personálu, akutně shání zdravotní sestry