Děti i jejich rodiče tak měli příležitost prohlédnout si zblízka techniku a výzbroj celého integrovaného záchranného systému náchodského regionu. Děti měly možnost osahat si veškerou techniku, ale i posadit se do služebních vozidel.

Děti lákala technika i řada soutěží

Ukázky policejní práce se střídaly s řadou soutěží.

„Děti si tak mohly bystřit mozek otázkami z dopravní výchovy, posilovat svaly při hodu granátem na cíl, procvičit zručnost při jízdě na kole, potrénovat sílu při přetahování lanem a další a další dovednosti v připravených disciplínách. Oblíbeným stanovištěm bylo stříkání vodou na terč s náchodskými hasiči, nebo právě hod granátem na cíl s policisty. Ale i ostatní stanoviště se celé tři hodiny prohýbala pod náporem dětských soutěžících," vyjmenovala část programu policejní mluvčí Eva Prachařová.

Během dopoledne se na dopravním hřišti uskutečnilo i několik praktických ukázek, při nichž policie předvedla ukázky zásahů se služebními psy. Atraktivní podívanou se stalo dopadení a zneškodnění nebezpečného pachatele. Pozornost zejména chlapců upoutaly nacvičené chvaty sebeobrany.

„Kromě návštěvníků si užívali i samotní účinkující. Policisté pro diváky připravili nečekanou podívanou v podobě zásahu proti nebezpečnému pachateli, který se skrýval v davu přímo mezi nimi. Pachatel ještě navíc ohrožoval rukojmí domluvenou figurantku. To ale návštěvníci netušili. Naopak s respektem spolupracovali s policisty a nakonec si při bleskovém zásahu policistů za pomoci služebního psa vydechli úlevou. Vzápětí odměnili dvounohé i čtyřnohé příslušníky potleskem. K této skutečně dynamické ukázce přidali policisté ještě několik dalších ukázek výcviku. Každé z nich malí i velcí zaslouženě znovu tleskali," upřesňuje Eva Prachařová.

Americký buldok zaujal hlavně děti

Další atrakcí se stal šestiletý americký buldok Vanti, kterého přišel dětem i dospělým ukázat náchodský policista Štefan Bartók. Kromě toho, že má psa vzorně vycvičeného i pro cannisterapii, pejsek ukázal, že umí i další kousky. Nejvíc pak nadchl především děti svými vysokými skoky. Po krátkém rozběhu vyskočil na peška, zavěšeného ve výšce 190 centimetrů, zakousl se do něj a ještě se nechal od pána houpat. Pak se nechal desítky minut hladit a objímat dětskýma ručkama.

Děti nadšeně nasedaly i do služebního vozu městské policie. Pouze v sobotu se totiž mohly povozit za odměnu. Blikající vůz pomalu kroužící po kruhovém objezdu dopravního hřiště byl jednou z posledních atrakcí.

Pro soutěžící děti byly připravené také odměny. Za každý splněný úkol obdržely u organizátorů body, které si potom mohly vyměnit za různé větší či menší připravené ceny.

Kdo obešel úspěšně všechna soutěžní stanoviště, tak si měl možnost vybrat „lepší" cenu. Ale ani ostatní děti nepřišly zkrátka. Každý, kdo soutěžil, tak si ze dne s policií odnášel nějakou pěknou hračku nebo předmět. Pro ty, co nesoutěžili byly připraveny alespoň omalovánky nebo vystřihovánky. A všichni dohromady si odnášeli domů také pěkné zážitky.