Pro nejmenší děti z mateřských škol byly připraveny interaktivní „Barevné pohádky" ve kterých děti s pohádkovými postavami poznávaly zásady barevného třídění odpadů a vyzkoušely si různé hry a aktivity pro jejich další využití.

Školáci se učili o úsporách energie

Žáci prvních a druhých tříd měli možnost se přiučit o funkci žárovek, šetrném přístupu k životnímu prostředí, využívání pozemních zdrojů, ekologické a zásadách úspory vody i elektrické energie ve výukovém programu „Jak se žárovce rozsvítilo".

Další program „Zvířata a MY" seznamoval žáky 3. až 5. tříd s vnímáním lidí a současného světa očima zvířat a vedl k pochopení bezbrannosti zvířat vůči člověku, nutnosti jejich ochrany a respektování života ve všech jeho formách.

Environmentální aktivity náchodského Střediska volného času Déčko začaly letošního posledního březnového dne Hodinou Země, pokračovaly čištěním břehů řeky Metuje a ve druhé polovině měsíce dubna ve spolupráci s koalicí Stop HF Dnem Země, který „odstartoval" Týden pro Zemi.

Ale ani to ještě není konec. Do dnešního dne se koná soutěž o vytvoření originálního Draka „Odpaďáka" z odpadových materiálů. Akce se mohly zúčastnit školy, zájmové skupiny i jednotlivci.

Jak víme, draci jsou v pohádkách. Ale tato pohádka o živé planetě bude mít dobrý konec jen, když budeme dětem říkat pravdu a učit je nesobeckému vztahu k naší Zemi už dnes.

Tereza Išová,
SVČ Déčko Náchod