Zastupitelé města proto přišli s řešením – využít plac mezi dvěma panelákovými domy na stavbu nového parkoviště. Jenže právě v těchto místech stojí už desítky let dětské hřiště, a přestože se využívá minimálně, řada obyvatel Zavadilky se proti jeho rušení bouří.

„Nemyslím si, že by zbourání hřiště mělo někomu vadit, nikdo ho nevyužívá, pouze pejskaři a důsledkem pak je, že místo je plné výkalů. Kdo by na takové hřiště potom chodil? Navíc o několik set metrů dál je novější hřiště s řadou prolézaček,“ říká starosta Jiří Klepsa.

Obyvatelé ale zdaleka nejsou jednotní. Řada lidí navrhuje využít pro parkovací místa kousek louky, která je naproti přes silnici. „To snad ne, vždyť je to jediná zeleň v okolí!“ nesouhlasí Helena Hledíková, která na Zavadilce bydlí už řadu let.

Na jednom se však všichni shodnou: problém s parkováním je čím dál větší, aut na rozdíl od parkovacích míst přibývá, a je potřeba to začít řešit. „Já jsem si pronajal garáž, protože už mě nebavilo věčně řešit, že nemám kde zaparkovat, když přijedu z práce. Sice to není hned u domu, ale aspoň se trochu projdu a mám po problému,“ popisuje Jan Miler, jak sám vyřešil situaci.

Podle prozatímních plánů by však mezi paneláky mělo místo hřiště vzniknout parkoviště pro čtyřicet automobilů.

Kolik peněz město na projekt uvolní, zatím starosta nechce sdělit. „Mohl bych tím nepříznivě ovlivnit výběrové řízení,“ vysvětluje Jiří Klepsa.

Pokud v městské kase zbudou finance, mělo by v budoucnu stát šestnáct nových parkovacích míst i před plaveckým bazénem.

Zeptali jsme se v Jaroměři:Vadilo by vám, kdyby se kvůli výstavbě parkoviště muselo zrušit dětské hřiště?

Alena Čertnerová, důchodkyně:

„Je tu zoufalá situace, parkoviště je potřeba. A že se má rušit hřiště? Dřív sem chodilo hodně dětí, ale teď už je to pouze nevyužité místo. Chodí tam už jen pejskaři a pískoviště je plné exkrementů.“

Helena Hledíková, keramička:

„Je tu velký problém s parkováním, zvlášť pokud člověk přijede večer z práce, tak nemá šanci zaparkovat. Ale připadá mi škoda, aby se ničila příroda. A jestliže se jedná o dětské hřiště, pak je to úplná katastrofa. Měli by vybrat vhodnější místo.“

Miloslav Prokop, osobní oddlužení:

„Nelíbí se mi, že se má rušit hřiště pro děti, vždyť dětí neustále přibývá. Využil bych louku naproti. Hřiště je podle mého názoru důležitější než parkoviště!“

Tomáš Dušek, důchodce:

„Dětské hřiště bych nerušil, pro parkoviště bych využil kousek zeleně naproti přes silnici.“

Mária Moravčíková, důchodkyně:

„Na to hřiště nikdo nechodí, jen ať udělají parkoviště, které sídliště nutně potřebuje.“

(Markéta Volfová)