Dlouho očekávaná oprava komunikace byla dokončena právě v těchto dnech. Uvítají ji především obyvatelé, kteří bydlí podél ní. Nezpevněná cesta, která byla v průběhu mnoha let postupně opravována z důvodu výstavby rodinných domků, čekala na rozsáhlou rekonstrukci. Bylo nutné provést nové podkladní vrstvy. Při rekonstrukci musela být využita taková technologie, která by umožnila stálý přístup obyvatel k jejich domům a případný příjezd vozidlům nebo technice Integrovaného záchranného systému. Obyvatelé ulice tak byli minimálně omezeni.

„Technologie spočívá v tom, že se stávající neúnosné podkladní vrstvy tzv. promelou zemní frézou, která dávkuje do této vrstvy chemické přísady. Tato vrstva je po uválcování téměř ihned schopná přenést zatížení dopravou. Na takto upravený podklad se položí standardní asfaltový koberec," upřesnil Bohuslav Voborník, vedoucí odboru investic a rozvoje Městského úřadu Náchod.

Společně s touto komunikací provedli stavbaři i nový asfaltový povrch komunikace k mateřské škole v ulici U Písníku. Stál 121 tisíc korun.

Do oprav místních komunikací jde letos podstatná částka z městského rozpočtu, a to ve výši přes 40 milionů korun. „Chceme zlepšit stav místních komunikací a chodníků třeba právě i v okrajových částech Náchoda, o nichž víme, že to potřebují," uvedl starosta Jan Birke.

(ik)