Drobnější odpad se snaží uklidit městské technické služby a na ten objemnější donedávna nastupovala skupina nezaměstnaných pracujících v takzvané veřejné službě. Jenže tu koncem loňského roku jako povinnou ústavní soud zrušil. Město teď proto nemá, koho by na úklid černých skládek poslalo.

Ke konci listopadu loňského roku v okrese Náchod vykonávalo veřejnou službu celkem 133 nezaměstnaných. Dnes jich je pouze šest. V Broumově se do úklidu města ve veřejné službě zapojovalo v listopadu sedm lidí, dnes je to jen jeden člověk. Nezaměstnané už do služby nelze nutit a ani je nic nemotivuje.

„Podle současné právní úpravy není výkon veřejné služby finančně, ani jinak ohodnocen. Dle sdělení ministerstva práce a sociálních věcí se připravují legislativní změny, které tuto situaci změní," říká ředitel Úřadu práce v Náchodě Petr Hlavizna.

Mezitím se v Broumově musí poprat s tím, kdo černé skládky zlikviduje. Nechá-li je odstraňovat město bez práce lidí ve veřejné službě, bude ho to z jeho kasy stát více peněz. A jinde pak vynaložené peníze bude muset ubrat. „Pokud nebude veřejná služba nebo veřejně prospěšné práce, pak černé skládky nebudou odstraňovány tak rychle. Nebo se odstraní za cenu toho, že se zruší některé jiné akce," vysvětluje broumovský místostarosta Kamil Slezák.

Největší problémy se skládkami se objevují v Olivětíně u příměstského lesa, ve Velké Vsi či v okolí Polákových domů. Aby se alespoň dařilo zabránit vzniku dalších skládek, městská policie má od letoška k dispozici fotopast.

Po konzultaci s odborem životního prostředí budou strážníci zařízení, které začne snímat okolí, když čidlo zaznamená pohyb , umisťovat do lokalit, kde vznik černých skládek hrozí.

„Musíme doufat, že i tento technický prostředek nám pomůže zamezit vzniku skládek, nebo alespoň k usvědčení jejich tvůrců," dodává Slezák.

Samostatnou kapitolou jsou však skládky, které někteří lidé vytvářejí ve svých sklepech. „Když se odstěhují, a jeto dům ve správě města, pak likvidaci opět platí město. Tedy všichni občané. Náklady na likvidaci odpadů stoupají, a je tedy na každém z nás, jak se k tomuto problému postaví," dodává místostarosta. Chválí ty, kteří odpady třídí. Tím město šetří peníze.