Původně se měly stavět postupně jednotlivé pavilony, avšak zhruba před třemi lety se začal intenzivně připravovat projekt nový.

Donedávna proti výstavbě něco namítal málokdo. Dokonce i na jednání krajských zastupitelů procházelo hlasování bez větších připomínek. Avšak před krajskými volbami je stavba první etapy za zhruba 1,169 miliardy korun silnou municí. Vyjadřuje se k ní kde kdo. Navíc když nedávno antimonopolní úřad pozastavil soutěž na celý tendr.

U antimonopolního úřadu si stěžovaly dvě firmy, a to na údajně příliš tvrdé kvalifikační podmínky. Kdo se chce účastnit tendru, musel postavit stavby za několik set milionů a z toho jednu s operačními sály za několik desítek milionů korun. Kraj argumentoval, že je to proto, že stavba je specifická a vyžaduje proto už zkušené stavitele. Navíc se musí postavit do sedmadvaceti měsíců, aby se mohly využíti dotační peníze. „Žádosti o účast v tendru podalo sedm subjektů, celkem devět firem. Šíře zájmu největších stavebních gigantů na českém trhu o tuto zakázku potvrzuje, že soutěž je otevřená," uvedl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Podle Miloslava Plasse, lídra opoziční ODS, která kraji vládla dříve, je současný projekt megalomanský a měl by se redukovat. Podobně hovoří i lídr Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ) Vladimír Dryml. „Půl roku před volbami si tady chce hejtman postavit pomníček a možná odklonit ještě peníze do stranické kasy," míní Dryml, který opustil ČSSD a kraj kritizuje od té doby, co přišel o funkci krajského radního pro zdravotnictví a vicehejtmana.

Hejtman: Dřív byli kritici pro

Hejtman Lubomír Franc z ČSSD útoky odráží: „Stalo se to předvolebním bojem. Ještě v loňském roce pan kolega Dryml hlasoval pro projekt. V letošním roce ještě pan kolega Plass hlasoval pro úvěr a schválení rozpočtu na nemocnici." Podle France je projekt nejúspornějším řešením, které zabezpečí na dlouhá léta odpředu nejdůležitější krajské zdravotnické zařízení a plánoval se už dlouhou řadu let.

„Projekt je redukcí návrhu generelu, který vznikl v minulém volebním období a počítal s investicí dvě miliardy korun. Ten jsme odmítli a redukovali na smysluplné řešení," tvrdí Franc. Současné vedení kraje si navíc nechalo tak trochu otevřená vrátka. Schválit smlouvu s vybraným dodavatelem má nové zastupitelstvo. Pokud vše půjde hladce, stavba by začala na jaře.

ODS, TOP 09 či SPOZ však zpochybňují další věc, a tou jsou peníze. „Projekt nemáme pokrytý finančně," tvrdí Plass. Kraj má úvěr 600 milionů, 125 milionů má přiznaných z evropských dotací, o dalších 300 milionů z Unie chce teprve žádat. Zbytek by hradil ze svého rozpočtu. O peníze na nákup nových technologií, vybavení a zařízení pro nemocnici by žádal Evropskou unii v rámci dalšího projektu. Hejtman Franc však tvrdí, že financování je zajištěno: „Jsme v hraničním projektu z evropských peněz. Dnes víme, že dostaneme 125 milionů korun, ale všechny prostředky, které v Regionálním operačním programu Severovýchod nebudou využity, tak půjdou na dofinancování nemocnice."

Těsně před volbami se ozvalo i politické hnutí Východočeši, které podporuje miliardář Andrej Babiš. Jeho kandidátka na hejtmanku Martina Berdychová zpochybnila rozsah modernizace. Hnutí proto navrhuje stejně jako třeba TOP 09 přepracovat stavební projekt. „Ušetřené" peníze by použilo na modernizaci ostatních okresních nemocnic. Jenže ty už řadu investic mají. „Náchodská nemocnice má spádovost 150 tisíc lidí a zasloužíme si nemocnici alespoň na úrovni ostatních nemocnic," připomíná šéf lidovců a lídr Koalice pro Královéhradecký kraj Pavel Bělobrádek.

Když Východočeši uvedli, že stavba by omezila nemocnici v Rychnově nad Kněžnou, už to nedalo zaměstnancům náchodské nemocnice, aby se neozvali. Podle vedení nemocnice by se takové reakce daly chápat jako šíření poplašné zprávy. Navíc připomněli, že Berdychová proti stavbě dříve jako krajská zastupitelka nic nenamítala.

Jsou milejší pacienti či křeslo?

„Znechucení mě i mých kolegů v nemocnici politickou kulturou rádoby férových a dalších hráčů na předvolebním poli dosahuje nyní vrcholu a jenom doufám, že si všichni obyvatelé kraje jasně uvědomují, komu jde skutečně o pacienty a kvalitní péči a komu pouze o získání či udržení místa v krajských strukturách," vzkázal ředitel nemocnice Miroslav Vávra.

Podle něj v současné podobě nemůže nemocnice dlouho fungovat dál a jen se prohlubuje krize. Bez rekonstrukce vyjde jen holé udržení provozuschopnosti nemocnice na sto milionů korun ročně. Navíc operační sály nevyhovují současným normám a hygienici jejich provoz povolují pod podmínkou, že v dohledné době se postaví nové. Rekonstruovat je ve stávajícím prostředí už nelze.Stejně tak jen opravy stávajících objektů nevyřeší nevhodné prostorové uspořádání.

Oblastní nemocnice Náchod

Při modernizaci se v první etapě počítá s výstavbou čtyř nových budov, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť. Obnova se dotkne také 180 lůžek, která díky rekonstrukci nabídnou pacientům daleko větší pohodlí, tedy lepší zdravotní péči.

Oblastní nemocnice Náchod je po státní Fakultní nemocnici v Hradci Králové největším zdravotnickým zařízením v Královéhradeckém kraji. V rámci své spádové oblasti slouží v některých oborech oblasti s více než sto padesáti tisíci obyvateli. Na svých odděleních má 650 lůžek.