Závod má dlouholetou tradici. Prvních tří ročníků se lidé z okolí Machova zúčastnili už v letech 1978 1980. Pak ale nastala dlouhá přestávka a závod byl opět obnoven až v roce 2000 místním spolkem Nízkosrbských baronů, který se na celé akci každoročně podílí.

Trasa dlouhá téměř šest kilometrů…

Letos se klání zúčastnilo celkem 164 závodníků, z toho bylo 52 žen, 22 mužů starších padesáti let a nejpočetnější kategorií byli muži do 50 let v počtu 85 osob. Závodit mohou lidé starší osmnácti let, kteří mají kolo s torpédem a zaplatí startovné.

Účastníci měli zdolat trasu dlouhou 5,7 kilometru. Nemuseli však zoufat, po cestě na ně čekala občerstvovací stanice.

Všichni účastníci vyjeli na trať s nadšením, většina dokonce v dobovém oblečení.

Jak nakonec vše dopadlo? Nejrychlejší závodící ženou se stala Jitka Pejskarová, která dojela do cíle za 17 minut, druhé místo obhájila Petra Zajícová a jako třetí přijela Renata Steinerová.

V kategorii muži nad 50 let dojel nejdříve Jiří Beran st. v rekordním čase 12 minut 48 sekund a stal se tak absolutním vítězem. Pár minut po něm dorazil Radoslav Rak a Josef Pomezný.

Poslední kategorií byli muži do padesáti let. První místo získal Antonín Jedlička, druhý přijel Pavel Knitl a třetí místo obhájil David Bubák.

I s kolem vážila pouhých 58 kilo

V soutěži o nejlehčí závodnici zvítězila Monika Ducháčová. Vážila totiž i s kolem pouhých 58 kilogramů. „Já jím skoro pořád, ale nemůžu za to, že vůbec nepřibírám," řekla s úsměvem cyklistka.

To Jan Franěk s celkovou váhou 147 kilogramů získal cenu za nejtěžšího cyklistu. A Miloš Hrubý z Hlavňova, narozený v roce 1938, se může pyšnit titulem nejstarší závodník. Další ocenění získaly tři ženy. Nebylo to jen za jejich originální masky, ale také za odvahu, neboť se i při teplotě 30 stupňů Celsia odhodlaly přestrojit do černých převleků jeptišky Dagmar Šolínová a Blanka Navrátilová a v masce kabaretní dámy Lenka Matysková.

Odvážlivá byla i rodina Beranových. Na dvojkole totiž jeli dokonce tři. Jak manželé, tak i jejich roztomilá dcera Sára.

Na závod se nepřišli podívat jen lidé z Machova a okolí, ale byli tu i návštěvníci z větší dálky, například z Trutnova, Jaroměře, z Opatovic nad Labem. Nechyběl ani takzvaný HA-KR team z Vladislavi u Třebíče. Všichni byli z akce nadšeni.

O nápoj „Poser se" byla velká mela

K občerstvení se podávaly místní speciality domácí klobásy z udírny, pečený bůček z lorny či kýta na grilu. Pomyslnou třešničkou na dortu byl oblíbený ochucený kefírový nápoj „Poser se," kterého se letos vypilo neskutečných 20 litrů. K tanci a poslechu hrála až do brzkých ranních hodin kapela BTK z Bezděkova nad Metují.

„Přijďte se za rok opět pobavit v tak hojném počtu jako letos. O zábavu i o hezké počasí je postaráno. Pamatujte si, že na Tour de Torpédo nikdy neprší," uvedl za pořadatele „Nízkosrbský baron" Ivo Šulc. 

Gabriela Thérová