Všem muselo být více než 18 let a jejich kola, nazývaná torpéda, nesměla mít přehazovačku a brzdila nášlapem dozadu. Takové byly podmínky. Dobová oblečení a různé kostýmy dokreslovaly tu správnou atmosféru.

Na závod se vydal farář i jeptišky

Až z Ostravska přijel Jaroslav Lýsek, který tu v rouše faráře potkal i tři jeptišky. „Nebyl jsem s nimi domluvený, jsou z jiné diecéze. Ale docela si rozumíme," prozradil se smíchem muž, kterému se přezdívá Dědek beskydský. „Jsem tu poprvé a akce se mi moc líbí. Pořídil jsem si pro tyto účely dámské kolo. Doma mám i pánské, ale to jsem si ke kostýmu faráře nemohl vzít," vysvětlil. Na závod prý trénoval. „Jestli se něčeho obávám? Pán Bůh to zařídí. Tedy, doufám," vzhlédl k obloze.

Kola zvaná torpéda pamatuje Jaroslav Lýsek už z dětství. To, na kterém závodil, koupil jako šrot ve sběrných surovinách. „Trochu jsem ho repasoval a teď na něm honím machra. Jezdím i na podobné akce a běhám maratony. Tož, co mám na tom důchodu dělat? Člověk musí stále hledat nové aktivity, aby ten život za něco stál," dodal vesele.

Hodnotili nejrychlejši, nejtěžší i nejlehčí

Cyklistický závod Tour de Torpédo měl i své vítěze. Tím absolutním, který nejrychleji zdolal trať o délce asi 5,6 kilometrů, byl Jiří Beran starší z Police nad Metují. Ten ovládl kategorii mužů nad padesát let. Z žen vyhrála Jitka Pejskarová z Machova a prvenství mezi muži do padesáti let si odnesl Lukáš Doležal z Machova. „Původně jsem závodit nechtěl, ale nakonec mě to vyhecovalo," přiznal v cíli. Dodal, že závodní kolo z roku 1969 dostal k narozeninám. „Je vybavené přídavným nosičem, abych si mohl odnést basu piv, má trochu křivé kliky a prázdné gumy, ale jinak jede krásně," pochválil svůj stroj.

Nejstarší závodnicí se stala Jana Vacková z Police nad Metují, narozená v roce 1941.

Ještě před startem se všichni účastníci museli se svým kolem zvážit. „Používáme starou dobovou váhu decimálku, na které se kdysi vážilo obilí," uvedl Petr Macura. Zjistilo se tedy, že nejtěžším byl Karel Verner z Bezděkova. Nemilosrdná váha ukázala 157 kilogramů. Naopak nejlehčí závodnice Kristýna Matysová z Nízké Srbské měla i se svým torpédem pouhých 61 kilogramů.

Hodnocení za nejlepší dobovou ústroj si odnesli Petr Pulpán a Petra Ilchmanová. Pochvala za kola patřila pánům Boučkovi a farářovi.

Speciální cenu získal Jakub Kuba z Vysoké Srbské, jakožto David Ráth po deseti letech na Mírově.

Občerstvení i tradiční nápoj "Poser se"

Po závodech nechyběla už tradiční specialita, kterou je nápoj „Poser se". Jedná se o kefír a i letos o něho byla mela. K občerstvení se podávaly místní speciality z udírny, pečené či grilované maso.

"Jsem rád, že se závody vydařily a přálo nám letos tak nestálé počasí. Velké poděkování patří všem, kteří pomáhali s organizací a také sponzorům, bez nichž by to nešlo," ocenil Macura.

Závod Tour de Torpédo má dlouholetou tradici. Prvních tří ročníků se lidé z okolí Machova zúčastnili už v letech 1978 až 1980. Pak ale nastala dlouhá přestávka a k obnovení došlo až v roce 2000 místním spolkem Nízkosrbských baronů, který se na celé akci každoročně podílí.