Čerpání obří dotace prý ale zpoždění neovlivní. Rekonstrukce částí památky, zdevastovaných za minulého režimu, je už téměř ve finále, zbývají dokončit drobnosti.

„Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově jako příjemce dotace obdrželo na začátku listopadu vyrozumění o možnosti prodloužit termín dokončení projektu. Na základě těchto skutečností byla podána žádost o prodloužení termínu dokončení, a to z důvodu dokončení repase či restaurování historických dveří. Ty musí splňovat přísné normy na protipožární odolnost. Čerpání dotace nebude v žádném případě ohroženo," informoval včera Přemysl Sochor, správce kláštera.

Rekonstrukce začala v listopadu loňského roku a na náročnou obnovu byl pouze rok.

Benediktinský klášter v Broumově je národní kulturní památkou a díky rozsáhlé rekonstrukci se má proměnit ve vzdělávací a kulturní centrum. Jak informoval správce kláštera, slavnostní otevření zrekonstruovaných prostor se připravuje na 22. dubna příštího roku.

„Díky realizaci projektu je obnovena celá klášterní zahrada včetně všech objektů a nově bude zpřístupněna severozápadní část kláštera. Ve druhém nadzemním podlaží byla odkryta a restaurována část fresek. Pro existenci budovy je důležitá sanace dřevěných konstrukcí proti dřevomorce. Ve třetím nadzemním podlaží byly opětovně zhotoveny chybějící stropy. Opraven je i most spojující klášter se zahradou. Ve všech obnovených částech areálu kláštera byla rozvedena elektřina, voda, odpady a vybudováno vytápění objektů," popsal část podstatných prací Sochor.

Úpravy a rekonstrukční práce byly prováděny z větší části v do nynějška nevyužívaných částech kláštera, které byly ve stavu, který neodpovídal jejich kulturnímu, historickému a architektonickému významu. Nad klenbu klášterní knihovny se vrátila kovová táhla, která budou bránit vychylování vnější obvodové zdi. Původní kovová táhla někdo asi v 80. letech dvacátého století odstranil, a tím se začala v knihovně propadat klenba a ve zdech se objevily praskliny. V knihovně byl restaurován strop nad jejím ochozem, a to včetně rozsáhlé fresky.

Existenci fresek potvrdil předcházející průzkum, avšak tajemství, co je skryto pod částí bílých omítek, odkryla až trpělivá práce restaurátorů v letošním roce.¨

V zahradě dostal novou střechu domek u mostu. K opětovnému využití bude sloužit také kuželník, který byl obnoven do původního stavu. Zděná budova kuželníku zabírá půdorys přibližně deset krát šest metrů. Kuželníková dráha je dlouhá 29 metrů a široká přibližně 2,4 metru. Koulí se na kuželky hází směrem ze zděné budovy.

Doplněny a opraveny jsou obvodová zeď a zdi vytvářející terasy uvnitř zahrady. Do původní podoby se vrátil také pomník opata Jakuba II., který restaurátoři vysvobodili z nevhodné úpravy provedené v 70. letech dvacátého století. Technickou zajímavostí bude opětovné zprovoznění vodárenské věže. Z původního dřevníku, který byl v havarijním stavu, se stane divadelní a koncertní prostor umožňující realizovat při nepříznivém počasí programy připravené pro zahradu.